Tartuffe-öt rendez Tompa Gábor a Prágai Nemzeti Színházban

Molière Taruffe című vígjátékát állítja színpadra Tompa Gábor a Prágai Nemzeti Színházban. Az előadás előkészítése már 2013 őszén megkezdődött, az első próbára január 14-én került sor.

 

Molière remekművét Vladimir Mikeš fordította cseh nyelvre, az előadás díszletét és jelmezeit Dobre-Kóthay Judit jegyzi, a dramaturg Martin Urban, a címszerepben Karel Dobrý látható. További szerepekben is vezető cseh színészek szerepelnek, köztük David Prahař (Orgon), Kateřina Winterová (Elmira), Lucie Žačková (Dorine), Václav Postránecký (Lojális Úr) és Jaromíra Mílová (Madame Pernelle). A bemutató előadásra február 27-én kerül sor a Prágai Nemzeti Színház egyik legrégebbi játszóhelyén, az Estates Színházban. 

 

the-estates-theatre-prague-by-jana-kneschke

Fotó: Jana Kneschke


Az 659 férőhelyes Estates Színház – más néven Régi Színház – Európa egyik legszebb történelmi színházépülete. A neoklasszicista stílusú épület alig két év alatt 1783-ra épült fel. Itt került sor Wolfgang Amadeus Mozart két operájának világpremierjére is. 1787-ben a zeneszerző maga vezényelte Don Giovanni című művének bemutatóját, 1791-ben pedig a Titus kegyelme című operájának volt az ősbemutatója az Estates Színházban.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Prágai Nemzeti Színház az Európai Színház Unió tagja, aminek köszönhetően az elmúlt években szoros együttműködés alakult ki a két intézmény között. 2012-ben Tompa Gábor Eugène Ionesco Rinocéroszok című drámáját vitte színre a Prágai Nemzeti Színházban, Michal Dočekal, a prágai színház dráma tagozatának művészeti vezetője pedig 2013 októberében a Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regényéből készült színpadi adaptációt állította színpadra Kolozsváron.

 

A két színház között előadáscserékre is sor került: a kolozsvári közönség a 2012-es INTERFERENCIÁK Nemzetközi Színházi Fesztiválon a Prágai Nemzeti Színház Figaro házassága című előadását, 2013 tavaszán Samuel Beckett Godot-ra várva című drámájának prágai feldolgozását láthatta. A Kolozsvári Állami Magyar Színház 2013 márciusában Georg Büchner Leonce és Léna című előadásával vendégszerepelt Prágában, a Régi Színház színpadán.

 

Forrás. huntheater.ro 

 

süti beállítások módosítása