Neked mit jelent a hordaság? - Táncszínházi nevelési program indult

A Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely közösen indított színházi nevelési programot középiskolás osztályok részére. Kun Attila Horda című koreográfiáját egy színházi nevelési előadás keretei közt láthatják a programban résztvevő diákok.

Te ugyanaz az ember vagy egyedül, mint tömegben? Neked mit jelent a hordaság? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekkel várta 2014. január 16-17-én középiskolás közönségét új színházi nevelési programjával a Nemzeti Táncszínház, amely közös alkotómunka a Közép-Európa Táncszínházzal és a Káva Kulturális Műhellyel. A bemutató sikere, és a gyerekek aktív és kreatív részvétele visszaigazolta az alkotók azon törekvését, hogy egy rendhagyó, progresszív foglalkozás jöjjön létre. Az előadások a Nemzeti Táncszínház Refektóriumában, havonta egyszer, hétköznap délelőtti időpontokban kerülnek megrendezésre, minden alkalommal egy-egy középiskolai osztály részvételével. Az alkotók célja, hogy a diákok gondolataikat, érzéseiket és testüket is aktívan bevonva képesek legyenek szabad kifejezőerejüket felnyitni és használni a táncon keresztül. 

 

ket


A programban részt vesz Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László és Palcsó Nóra, a Közép-Európa Táncszínház táncművészei, Sereglei András és Takács Gábor színész-drámatanárok és Kun Attila koreográfus.


A Horda2 munkacímen futó projekt keretében olyan problémaközpontú közösségi színházi előadás készül, mely a nézőket is alkotókként kezeli, és amely összekapcsolja a tánc nyelvét a színházi nevelésben alkalmazott drámapedagógiai eszközökkel. Az előadásban a színházi nevelés hagyományos szó-központúsága találkozik a táncszínházi formanyelvvel.

 

ket3


"Szakmailag nagyon érdekel bennünket, hogy az emberi problémákon való gondolkodással hogyan tudjuk ötvözni a tánc nyelvét. Nagyon inspiráló az előadás, jó alapanyag arra, hogy az egyén és a közösség viszonyáról beszélgethessünk" – mondta Takács Gábor. "Nem válaszokat adunk, hanem kérdezni tanítunk… fontos számunkra, hogy kritikai szemlélettel és a több szempontból vizsgáljuk meg a felvetett problémákat, valamint hogy a diákoknak kialakuljon a problémákkal valamilyen viszonya" – tette hozzá.

 

ket5


"Idén, a Közép-Európa Táncszínház 25., jubileumi évében a színház egyik legfontosabb feladata az volt, hogy létrehozzon egy oktatási programot annak érdekében, hogy az emberek megismerjék a saját testüket" – mondta Kun Attila. A koreográfus szerint nagyon fontos szerepet kap ez az összefogás abban, hogy a program résztvevőinak tapasztalata legyen a tánccal. Hogy a diákok meglássák: a tánc nem csupán a hétvégi diszkót jelenti, hanem egy fontos önkifejezési forma is. A színházi nevelésben pedig nem csupán formanyelv.


A foglalkozásokon mindig csak egy osztályt tudnak vendégül látni, időpontegyeztetés után. Szakmai érdeklődőket is szívesen fogadnak - részvételük előzetes egyeztetés alapján, március hónaptól lehetséges.

 

ket6


További információk a programról és jelentkezés:
Varga Nikoletta
művészeti munkatárs, tánc-és drámapedagógus
Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft.
+36 30 815 3580
varga.nikoletta@tancszinhaz.hu
www.tancszinhaz.hu

süti beállítások módosítása