Stuber Andrea válogat a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára

2014. június 21-28 között rendezik meg ismét a Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiválját.

Nevnap 6Idén Stuber Andrea válogat:

 

Kisvárda idén is megrendezi a Magyarország határain túl élő és működő magyar színtársulatok fesztiválját. A találkozó előkészületei megkezdődtek, a 2013. március és 2014. február között bemutatott előadásokból Stuber Andrea válogat, és állítja össze a programot. Az erdélyi színházak repertoárjának áttekintésében Köllő Katalin nyújt segítséget. A versenyprogram összeállításánál fő szempont, hogy a meghívott produkciókon keresztül képet kapjunk arról, miként működnek együtt, hogyan hatnak egymásra ma a színházművészet területén a határon inneni és a határon túli alkotók. Így magyarországi színházak előadásai, illetve koprodukciók is meghívást kaphatnak az idei kisvárdai fesztiválra.

 

A fesztiválról:

A Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza 1989 óta minden évben megszervezi a színházi találkozót, melyen a határon túl élő és működő magyar nyelvű színtársulatok vesznek részt. Hatalmas utat járt be a rendezvény, „kelet-magyar színházi fesztivál”-ból egyedülálló európai fesztiválműhellyé vált. Ezzel együtt a résztvevő társulatok is nagy átalakuláson mentek keresztül.

Az első találkozón összesen három színház vett részt alig 100 fővel, míg az utóbbi évek rendezvényein már harminc romániai, szlovákiai, ukrajnai, szerbiai és magyarországi társulat érkezett, közel kilencszáz főnyi közreműködővel.


Hajdu Géza emlékezik: 


Azon kevesek közé tartozom, akik 1991 óta minden fesztiválon részt vettek. Ha történetesen nem játszottam, akkor is. Majdnem minden előadást láttam, úgyhogy némi rálátásom van a határontúli színházak fejlődésére, sőt érdekes, ahogyan néhány színész kolléga fejlődését is figyelemmel lehetett kísérni. Nagyon sok jó, de sok gyenge előadást is láttam. Mindegyikből lehetett tanulni. 
Folytatást itt talál:

http://szinhaziintezet.hu/documents/hajdu_geza.pdf

 

süti beállítások módosítása