Vidnyánszky Attila: "Johanna sorsában Magyarország is magára ismerhet"

Vidnyánszky Attilát a Nemzeti Színház új bemutatóiról és idei terveiről kérdezte a Téma.hu. Lapszemle.

 

A Téma.hu cikkéből:


"Minden igazgatóváltás, minden új struktúra sok megoldandó problémát illetve feladatot szül, kezdve a repertoár újragondolásától a társulat, a munkatársak összecsiszolódásán át az új produkciók létrehozásáig. Hála Istennek, viszonylag zökkenőmentesen zajlik ez a folyamat, sőt, úgy érzem, hogy egy jó hangulatú, ugyanakkor komoly értékeket felmutató közösség van kialakulóban a színház falain belül. Nagyon sok területen sikerült elindítanunk a tervezett programjainkat: a színházi előadásaink mellett két folyóiratot adunk ki Nemzeti illetve Proszcénium címmel, költői esteket és olvasószínházat tartunk, szakmai és gyermekprogramokat szervezünk. Az előadásainkra nagyon nagy az érdeklődés, már több fesztiválon illetve vendégjátékon is megmérettük magunkat, de a Nemzeti is befogadott számos értékes produkciót vidékről" - számolt be Vidnyánszky Attila.

A direktor kiemelte: bár minden előadást fontosnak tart, a Vitéz lélek és a Johanna a máglyán kapcsán kiemelt felelősséget érzett, hiszen egyszerre kellett az általa vezetett új társulatot összekovácsolnia, és a Nemzeti Színház régi és új közönségét is megszólítania. Vidnyánszky úgy látja, a Vitéz lélekkel sikerült a nézők egy olyan rétegét is behozni, akik korábban egyáltalán nem jártak a Nemzetibe.

 

vidnyanszky attila

Fotó: Székelyhidi Balázs, mno.hu

 

"Ősszel Erdélybe és a Partiumba készülünk - ilyen értelemben számunkra a Vitéz lélek nem csupán egy repertoárelőadás, hanem misszió is, hiszen számos olyan helyre visszük el a magyar kultúra, a magyar színház üzenetét, ahol a Nemzeti Színház még sohasem járt. A Johanna a máglyán pedig egy nem mindennapi, mondhatnám grandiózus vállalkozás, színészekkel, táncosokkal, szimfonikus zenekarral, kórusokkal, mintegy 150 ember összehangolt, odaadó munkájával. Ez az előadás Jeanne d’Arc tragikus történetén keresztül beszél a hit erejéről, amely képes még a legnagyobb nehézségek között is hegyeket megmozgatni. Ugyanakkor Johanna tragédiája éppen abban van, hogy a kicsinyes és rosszindulatú, korrumpálódott és hitetlen világ még a legtisztább szándékot, a legpozitívabb eredményeket is képes félremagyarázni, elpusztítani önös céljai érdekében. Johanna sorsában egy kicsit mi is, a Nemzeti Színház vagy akár Magyarország is magára ismerhet" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.


A főigazgató elmondta, a Nemzetiben három darab próbái zajlanak párhuzamosan: Silviu Purcaréte irányításával egy egészen különleges előadást várhatunk Shakespeare Ahogy tetszik-jéből, Pilinszky János KZ-oratóriumát Katona Imre rendezi, Vidnyánszky Attila pedig nemrég kezdte el Petőfi János vitézének próbáit.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása