Bolha a fülbe - Méhes László ismét Pécsett rendezett

Georges Feydeau művét Méhes László viszi színpadra a Pécsi Nemzeti Színházban. Az előadás egyik érdekessége, hogy a szöveg Hamvai Kornél fordításában szólal meg.

A darabról:


Feydeau a Kis hölgy a Maximból 1905-ös, őrületes kasszasikere után két évig nem írt. Tehetségesen festegetett és tehetségtelenül tőzsdézett. Ez idő alatt elveszítette az összes pénzét, rendkívüli műgyűjteményét, tetemes adósságot halmozott fel, és a házassága tönkrement. Kétségbeesésében, hogy legalább anyagilag mentse a menthetőt, írt egy újabb bohózatot. Ez lett a Bolha a fülbe, Feydeau életművének csúcsa, és a vígjátékirodalom egyik legkiemelkedőbb darabja.

Chandebise, a köztiszteletben álló biztosítási igazgató ismeretlen, rajongó hölgytől kap levelet: randevúra hívják egy kétes hírű szállodába. Chandebise egyszerre hűséges és kishitű: eldönti, hogy nem megy el, inkább a legjobb barátját küldi maga helyett. Csakhogy a névtelen levelet saját gyanakvó felesége írta, hogy lépre csalja. És a barát a feleség vérmes udvarlója. Egymás karjába is futnak a Gavallér Gúnár Szállóban, de a váratlan légyott rémálommá változik, amikor mégiscsak
megjelenik Chandebise. A féltékenyen lövöldöző spanyol ügyfél, a beszédhibás unokaöcs, a verekedős angol vendég, és a szálloda tévelygő alkalmazottainak leírhatatlan kavarodásában kétszázszor nyílnak és csukódnak az ajtók, mindenki észvesztve nyomoz és menekül. Állítólag mindenkinek létezik egy hasonmása a világon... És Chandebise hiába korrekt úriember, ha belőle is kettő van.

urbantibor

 

Urbán Tibor a darabról:

Forrás: Új Dunántúli Napló

 

Milyen lesz a Bolha a fülbe bohózat pécsi bemutatója?
- Klasszikus komédia ez, a műfaj csúcsa. Feydeau-t tartják ugyanis a vígjátékírók origójának, hozzá viszonyítanak minden komikus szerzőt. Ebben a műben minden benne van, amin nevetni lehet, aféltékenységtől a fura félreérthető beszédmódokon át a legvadabb helyzeteket eredményező személycserékig.

- Kisember szerepben nyert díjat, most viszont igazi macsót alakít...
- Hozott is ez furcsa összekacsintást a színpadon. Ugyanis ebben az előadásban Köles Feri lesz apipogya papucsférj, én meg a határozott spanyol férfi. Hát ez korábban mindig fordítva volt.

- Viharos körülmények között távozott a Pécsi Nemzeti Színházból 2010 végén, feleségével, Herczeg Adrienn színésznővel együtt. Mi változott, hogy újra a teátrum tagja?
- Röviden úgy összegezhetnék, hogy a színházvezetés.

- Adrienn is visszatér?
- Ő a Vígszínház tagja, s jól érzi ott magát. Eszenyi Enikő megértő volt a gyerek születése után, és jelenleg csak az egyik szerepét kellett visszavennie a Punk Rock című előadásban. Jövőre derül majd ki igazán, hogy miként lehet bírni ezt a kétlaki életet. A tervünk azonban az, hogy Pécsett cseperedjen fel a gyermekünk.

- Van most néhány családi évfordulójuk.
- Valóban, a házasságban most töltjük ki az első hét esztendőt, továbbá negyvenéves leszek idén, és húsz éve vagyok színpadon.

- Nehéz az ifjú apa szerepe?
- Nagyon készültem rá, s külön kértem, hogy most minél több szabadidőm legyen, mert a gyermeknevelés megelőzi nálunk a színészmesterséget is.

- Egyszer négyszemközt azt mondta, a nagy álma egy olyan film, amit a barátaival készít el.
- Úgy tűnik, hogy ez álom is marad. Játszottam tévésorozatokban, reklámfilmekben, de a magunk gyártotta változat nem mostanában fog összejönni. Addig is a színházra koncentrálok és a szerepeimre, az éppen aktuális, illetve egy soron következő munkámra, ami a Kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkció Bányavakság címmel, Bérczes László rendezésében.

 

Az előadásról képekben:

 

1
1.
2 
2.
3 
3.
 4
4.
5 
5.
 6
6.
7 
7.
8 
8.
9 
9.
 10
10.
 11
11. fotók: Pécsi Nemzeti Színház


BOLHA A FÜLBE

 

Victor Emmanuel Chandebise/Poche: Köles Ferenc

Raymonde Chandebise: Darabont Mikold

Camille Chandebise: Wunderlich József

Doktor Finache: Lipics Zsolt

Romain Tournel: Józsa Richárd

Carlos Homenides de Histangua: Urbán Tibor

Lucienne Homenides de Histangua: Györfi Anna Augustin Ferraillon: Bánky Gábor

Olympe Ferraillon: Unger Pálma

Antoinette: Kulcsár Viktória

Rugby: Vidákovics Szláven Eugénie: Vlasits Barbara

Baptistin: Pilinczes József

Étienne: Németh János

 
Díszlettervező: Rózsa István 
Jelmeztervező: Horváth Kata
Rendező: Méhes László
 

Rendező: Méhes László

 

süti beállítások módosítása