Kampányolnak-e a színházak? - Művészek válaszoltak a Heti Válasz cikkére

A Heti Válasz cikkére Mohácsi János rendező, valamint írók reagáltak a 168 órában. Lapszemle.

Az előzményekről:

 

A Heti Válasz "Választás 2014: több társulat beszállt a kormányellenes politikai csatározásba" címmel közölt cikket, miszerint egyes budapesti színházakban a néző "egy adag aktuálpolitikát kap az arcába". A cikk szerzője végül azt tanácsolja: aki nem "aktuálpolitikai gegparádéra" vágyik, legalább a választásokig ne válassza a Víg, a Radnóti, a Katona József Színház és a jó néhány független társulat produkcióját. A 168 Óra megkérdezte Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Fábri Péter és Tasnádi István írók, illetve Mohácsi János rendező véleményét az aktuálpolitikáról a színpadon.

 

szinhaziszek
Parti Nagy Lajos nyilatkozatából:

(...) A színház bármit játszik is, a közönség, a polisz ügyeivel foglalkozik, tehát politizál. Ha ezt a közönség magára és a viszonyaira érti, az bizony aktuálpolitizálás. A színház igenis politizáljon, de ez ne legyen neki kötelező. És ne politizáljon, viszont ez se legyen kötelező. A kérdés a hogyan, hogy művészileg hitelesen teszi-e mindezt. Az aktuálpolitikának hogyne lenne tehát színházi helye, ahogy az élet minden szeletének. Akinek ez kampányolás, az vagy nettó idióta, vagy vadul kampányol. (...)

Grecsó Krisztián nyilatkozatából:

(...) Ez az írás (...) ugyanúgy egy egyetemes, kikezdhetetlen igazság birtokában van, mint a Kádár-kor hivatali tollnokai, mögötte ott a párt, a győztes ideológia és a hatalom. És mivel eszébe sem jut, hogy Vidnyánszky színháza, az összes vidéki színház, az Új Színház is szembesíteni akar, tükröt akar tartani, nagyon szűk keretek közé zárja ezeket a művészeket. (...)

Fábri Péter nyilatkozatából:

Igen, a színházak kampányolnak. Euripidész egyes darabjai az athéni demokrácia felsőbbrendűsége mellett, más darabjai az éppen folyó peloponnészoszi háború ellen kampányoltak.
Shakespeare II. Richárdjának egyik előadása adta meg a jelet Essex (elbukott) felkelésére 1601-ben. (...)
És természetesen Balázs Péter Szolnokon az úgynevezett Székely himnusz előadásával az Orbán-rezsim értékei mellett kampányol.

Tasnádi István nyilatkozatából:

Ha egy túltelített rendszerben minden szelepet lezárnak, akkor a felgyülemlett feszültség utat fog találni valahol. A gőzt le kell ereszteni. A közéleti kabaré az utóbbi időben elveszítette ezt a funkcióját, mert az öncenzúra rabja és gyakorlatilag apolitikus lett: nem mer ujjat húzni a hatalommal. Ezért ezt a feladatot átvette tőle a színház. (...)

Mohácsi János nyilatkozatából:

Ha az aktuálpolitika megjelenik a színpadon, annak komoly oka van. Nem véletlenül csinál a Katona a kivándorlásról előadást a víg kedélyű, fiatalkori külföldi munkavállalás helyett. Nem véletlenül rendez a Vígben Bodó Viktor olyan Revizort, amilyet. Nem véletlenül készül a Krétakör Korrupció című előadása. Nem véletlenül rakja színpadra Pintér Béla a Titkainkat az ügynökkérdésről, amelytől régen meg kellett volna szabadulnunk.

Ezzel pusztán annyit akarok mondani: nem kampányolnak a színházak! De találnak olyan kérdéseket, amelyeket fontosnak tartanak feltenni a közönségnek. (...)

A teljes nyilatkozatokat a 168 órában olvashatják!


süti beállítások módosítása