Képtelen történet - Játékfilm készül a soproni társulattal

Képtelen történet címmel játékfilm készül a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó és a Soproni Petőfi Színház tagjainak közreműködésével májusban. Az alkotás producere Pataki András, a soproni teátrum igazgatója, a rendező Bozsogi János, az operatőr Mike László.


Pataki András producerként az elmúlt években két film létrehozásában vállalt szerepet. A Morcogi című ifjúsági tévéjátékot 2008-ban, a Napfényben fürdő kastély című kisjátékfilmet pedig 2010-ben forgatták le az ő irányításával. A Forrás Film produkció együttműködő partnere mindkét alkalommal a Pápa Televízió volt. A mostani forgatásban is részt vesznek a Veszprém megyei tévések.

 

Pataki Andras


Pataki András elmondta: a Magyar Holokauszt Emlékévhez csatlakozva visznek filmre egy olyan valóságos alapokon nyugvó, ám feldolgozásában fikciós történetet, amelynek témája a soha el nem múló emlékezést segítheti. Hámori András ötlete alapján Németh Ervin írta meg a film forgatókönyvét, amely röviden arról szól, hogy egy pápai származású író festményük hátoldalán zsidó családot ábrázoló fényképet talál. A rajta lévő írásból kiderül, a fotón szereplő szülők hagyták a képet fiúkra. Az író a rejtély nyomába ered. Felkeresi szülővárosát, ahol újabb információkhoz jut. A legfontosabb támpont a nagynénje naplója, amelyből kiderül, a zsidó pár elcserélte a gyermekét, hogy biztonságban tudják a zsidóüldözés során. Az író tovább kutakodik és megtalálja azt az asszonyt, aki sajátja helyett felnevelte a zsidó fiúcskát. Az asszonytól megtudja, miért történt a csere, és hogy a volt férje - aki a megszálló németeket is kiszolgáló fasiszta rendőr nyomozóból az ÁVH tisztjévé lépett elő - miként tartotta rettegésben a gyermek vagyonának megszerzéséért.

 

Bár, a történet rejtélyes főszereplője a zsidó fiú, "a film cselekménye mégsem az ő életét követi nyomon, hanem a megmentésében részt vevők szemszögéből mutatja be a holokauszt borzalmait, az emberek sorsa iránt érzett felelősség kérdéseit vizsgálva".


A játékfilmet májusban és júniusban forgatják le Pápán, Sopronban és Budapesten. A főszereplő a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó, aki mellett a soproni társulat összes színésze kamera elé áll. A filmet 8 millió forinttal támogatta a Miniszterelnöki Hivatal Civil Alapja. Az elkészült alkotást oktatási segédanyagként elektronikus formában minden magyar általános iskola és középiskola megkapja.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása