100 év után a Met színpadán az Igor herceg - Közvetít az Uránia

Látványos új produkcióban állította színpadra Dmitrij Csernyakov rendező Borogyin Igor herceg című művét a Metropolitan Operában, 97 évvel azután, hogy utoljára láthatta a közönség az orosz operát New Yorkban.

Filozofikus vízió született:

 

Az operát, amelynek címszerepét Ildar Abdrazakov orosz basszus énekli, szombaton közvetítik élőben a mozikban világszerte, itthon a Művészetek Palotájában.


Csernyakov elfordult Borogyin hagyományos ábrázolásmódjától, amely a 12. századi herceget nemzeti hősként mutatja be, aki vissza akarja verni a pogány polovecek (kunok) invázióját. A világhírű orosz rendező Igor hercegben egy olyan személyt ábrázol, aki személyes, önző okokból vív háborút.


Erre utal a színpad fölötti megjelenő felirat az opera prológusa előtt: "Egy háború indítása a legbiztosabb módja annak, hogy elmeneküljünk önmagunk elől". "A próbák során megvitattuk azt, hogy Igor valójában agresszor... Minden azt sugallja, hogy rossz ötlet háborút indítani. Ennek ellenére a herceg ragaszkodik hozzá. Egyfajta személyi válságot él át. Szüksége van arra, hogy változtasson életén" - magyarázta Csernyakov.

 

igor

 

Amikor Igor kelet felé vezeti csapatait, Csernyakov harcokban megölt katonákról készített videofelvételeken mutatja be a katasztrofális végeredményt. Amikor Igor a polovecek fogságában van, a színpadkép széles, buja, vörös pipacsmezőt ábrázol, éles ellentétben a herceg falakkal körülvett városállamával szemben.


A zene maga sugallja ezt, mivel Borogyin a polovecek táborát a szabadság és a boldogság utópista helyeként mutatja be, nem a veszély és a fogság félelmetes helyeként. "Ez ugyan a herceg gondolataiban jelenik meg, egy hallucináció, amely csak a boldogtalan, traumás ember gondolataiban fordul elő" - tette hozzá a rendező.


Amikor a fogságból megszökő Igor visszatér szülőföldjére, tele van bűntudattal, mivel önös érdekei idézték elő oly sok ember halálát. Megbünteti magát, kész arra, hogy kimondja, "nem akarok többé vezéretek lenni. Rossz ember vagyok, mindent megsemmisítettem. Minden az én hibám".
 

Filozofikus víziójának megerősítésére a provokatív alkotásaiért elismert, 43 éves rendező átrendezte az opera színpadképeinek hagyományos sorrendjét, és a zenén is változtatott. Az Igor herceg Borogyin utolsó operája volt, amelyet halála miatt nem tudott befejezni, Nyikolaj Rimszkij-Korszakov és Alekszander Glazunov Borogyin jegyzetei alapján fejezték be a művet, sőt új zenét is írtak, a szakadékok áthidalására. Ezeket a zenéket Csernyakov és Gianandrea Noseda karmester kidobta, és más Borogyin-művekből pótolta.

 

Csernyakov a közeljövőben két Rimszkij-Korszakov operát fog rendezni, a milánói Scalában a Cári mennyasszonyt és Barcelonában a Legenda a láthatatlan Kityez városáról és Fevronyija szűzleányról címűt. A jövő évadban Wagner Parsifal című operáját és Berg Luluját is színpadra állítja Európában. A Metben folynak a tárgyalások arról, milyen darabot fog színre vinni a jövőben - közölte Peter Gelb vezérigazgató.

 

igor2

 

Az operát élőben vetíti az Uránia!

Vetítési időpontok:

2014. 03. 01. Szombat 18:00 - Díszterem

2014. 03. 02. Vasárnap 18:00 - Díszterem


Jegyinformációk

Belépőjegy: 4100 Ft

Továbbra is van lehetőség 3600 Ft-ért kedvezményes jegy vásárlására azoknak, akik az évad legalább (legalább) öt különböző előadására váltanak jegyet egyszerre. A kedvezményes jegyvásárlásra csak személyesen a jegypénztárban van lehetőség, az online jegyfoglaló rendszerben nem. Megértésüket köszönjük.

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján, valamint a Jegymester hálózatában.

Jegyfoglalás telefonon: 486-3400, 486-3401, 486-3413, 486-3414

 

Forrás: Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása