57,7 millióért vásárolt "egyéb szolgáltatásokat" Markó Iván cége

Markó Iván 2012-ben megítélt, szakmai felháborodással kísért, 130 millió forintos rendkívüli támogatásának részletes elszámolását nem adta ki a kulturális tárca, csak annyit árult el, hogy 21 előadást tartott belőle, alig több mint 6 ezer nézőnek. 43 millió bérre, 87 millió dologi kiadásokra ment - számolt be a Népszava.

A Népszava cikkéből:


Markó Iván nem számolt el a közvélemény előtt a 2012-ben a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból kapott 130 millió forintos támogatással - olvasható a Népszava írásában. A lap kérdésére korábban csak annyit mondott: az Emberi Erőforrások Minisztériumával pontosan elszámolt, "legyen elég ennyi". A Népszava közérdekű adatigényléssel fordult a tárcához, ám a tételes elszámolást nem kapták meg, csupán egy rövid táblázatot a főösszegekkel. 


Markó Iván cége, a Táncvilág Kft. az összegből 21 előadást hozott létre, ezek között iskolai osztályoknak tartott úgynevezett beavató színházi produkciók is voltak. A Fesztivál Balettől Az ember tragédiája hat alakalommal került színpadra, két alkalommal ment a Mózes a Műpa Fesztiválszínházban, egyszer a debreceni Főnix-csarnokban. A minisztérium közlése szerint az összes nézőszám 6023 fő volt, így tehát egyetlen Markó-nézőt 21.584 forinttal támogatott az állam.

 

Marko Ivan

Fotó: Gerencsényi István, haon.hu

 

A támogatásból fizette Markó a 21 tagú együttes bérét is, 43 millió forintot, 87 millió forint dologi kiadásokra ment. Ezen belül anyagköltségre 17,6 millió, bérleti díjra 10,8 millió forint, rezsire csaknem 700 ezer forint jutott. Az "egyéb szolgáltatások vásárlása" címszó alatt szerepel egy 57,7 millió forintos tétel, amiről semmi közelebbi nem derül ki - írja a Népszava.


A tárca közlése szerint a támogatás felhasználásáról készített szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás benyújtásának határideje 2013. augusztus 30. volt, ennek a Táncvilág kft. meg is felelt. A támogatást 2012. augusztus 2. és 2013. június 30. között lehetett fekhasználni. A cikk szerint formailag minden rendben volt, a számlák szabályosak voltak, a kifizetések időpontjai megfeleltek a szerződésben szereplő felhasználási időszaknak.

A Népszava megjegyzi: a Táncvilág Nonprofit kft. pénzügyi adatai szerint a cég 2008-ban még veszteséges volt, 2012-ben azonban hirtelen 34 milliós adózott eredményt tudott felmutatni, holott csak 8 millió forint volt az árbevétele. A forgóeszközök értéke a 2011-es 17 millióról hirtelen 137 millióra emelkedett, miután megkapták a támogatást.

Saját tőkéje is rendeződött Markó vállalkozásának, mely 2011-ben 15 millióra esett vissza, de 2012-ben ismét 50 millióra emelkedett. A cég jövedelmezősége a 2011-es 6 százalékról csaknem 424 százalékra emelkedett, folyton csökkenő bevételek mellett - állítja a Népszava.

Bár nincs nyoma, hogy a cég bajban lenne - jelenleg is működik -, Markó Iván mégis azt közölte 2013 végén, hogy megszűnik a Fesztivál Balett, mert nincs pénz az együttes tagjainak fizetésére.

Forrás: Népszava

 

süti beállítások módosítása