A Kígyómarással indult a jövő évi POSZT-válogatás

Szabó Magda Kígyómarás című színművét tekintették meg a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó válogatói, Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár szombat este a Soproni Petőfi Színházban.


Sopronban kezdték meg munkájukat a válogatók, az elkövetkezendő egy év alatt megközelítőleg 200 előadást néznek majd meg. A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság döntése alapján a két szakember a 2014. március 1. és 2015. február 28. között bemutatott hazai és határon túli magyar színházi előadások közül az általuk legjobbnak ítélt 12 produkciót választja be a jövő évi versenyprogramba.

 

poszt val

Pataki András (jobbra), a soproni színház igazgatója fogadja Balogh Tibort és Perényi Balázst


A válogatóknak a színházak által javasolt előadásokat meg kell tekinteniük, emellett bármely produkciót megnézhetnek és meghívhatnak, de az ajánlottak elsőbbséget élveznek. Az előadóművészeti törvényben meghatározott kategóriáknak megfelelően a nemzeti és kiemelt intézmények, valamint az állandó társulattal és repertoárral rendelkező határon túli magyar színházak két előadást jelölhetnek, a regisztrált előadóművészeti szervezetek, valamint az állandó társulattal és repertoárral nem rendelkező határon túli színházak egy előadást javasolhatnak. A nem regisztrált és a Független Előadóművészeti Szövetséghez (FESZ) sem tartozó formációk jelentkezéséhez a Magyar Színházi Társaság, illetve a Magyar Teátrumi Társaság két tagszervezetének ajánlása szükséges.


A válogatók szakmai önéletrajza szerint Balogh Tibor 1978 óta tevékenykedik színházi szakíróként. Rendszeresen publikál a Magyar Teátrumban, a Bárka folyóiratban és a Criticai Lapokban. Dramaturgként dolgozott Kecskeméten és Debrecenben, 2008-2011 között a Csokonai Színház irodalmi titkára volt.


Perényi Balázs 1996 óta ír színházi szakcikkeket, kritikákat az Ellenfény, a Színház, a Criticai Lapok, a Zsöllye, valamint a Drámapedagógiai Magazin számára. Jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem DLA hallgatója. Korábban itt szerzett diplomát drámatanárként és 2010 óta vesz részt az egyetem színházi nevelés képzésében. Több drámatagozatos iskolában tanított kreatív játékot, színjátékot, drámát, illetve színház- és drámatörténetet. Rendszeresen rendez a Káva Kulturális Műhelyben, dolgozott a Kolibri Színházban, a pécsi Bóbita Bábszínházban, az egri Harlekin Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban is.

 

Forrás: Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása