Káel Csaba Londonban népszerűsíti a Tavaszi Fesztivált

Nagy-Britanniában rengeteg fesztivál van, ezért "csak egy fesztiválra" szinte lehetetlen a briteket Budapestre csábítani - mondta Káel Csaba az MTI-nek szerdán Londonban.


A Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) szervező operatív testület elnöke szerda este a londoni magyar nagykövetségen, meghívott szakmai közönség előtt mutatta be a BTF profilját és idei programját. A filmvetítéses bemutatón a jelenlévők láthatták Budapest legnagyobb kulturális intézményeit, és felhangzott az a dal, amelyet Sebestyén Márta énekelt az Angol beteg című, kilenc - köztük zenei - Oscar-díjjal jutalmazott filmben.


A rendezvényen Káel Csaba az MTI-nek elmondta: a brit közönségnek azt kell bemutatni, hogy Budapest "városfesztiválra" készül, amely nem csupán egy adott műfajra összpontosít, hanem Budapestet és kultúráját "együtt tudja eladni". Ez nemcsak a "primer kultúrára" vonatkozik, hanem akár a borkultúrára, vagy a kulináris és a fürdővárosi kultúrára is, és számos más olyan dologra, amelyben "még nem mélyedtünk el igazán, mert otthon természetesnek vesszük, hogy van" - fogalmazott a szervező testület vezetője.

 

London

 

A legnehezebb feladat ezekből az adottságokból olyan "csomagok" összeállítása, amelyeket a turisztikai szakma segítségével a brit közönségnek el lehet adni. Káel Csaba a lehetséges brit célközönség-csoportok között említette például azokat, akik már megfordultak a Sziget zenei fesztiválon, és onnan kedvező benyomásokkal utaztak haza. Hozzátette: nem lebecsülendő az a brit közönségréteg sem, amely már járt a budapesti romkocsmákban, mert "ha valaki megszólítja őket értelmesen", akkor kíváncsivá válhatnak a magyar főváros kínálatának egyéb elemeire is.


Hangsúlyozta: mindez jelzi, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál "erősen nyit" az idei évtől fogva, jó néhány olyan könnyűzenei és dzsesszprogramot is kínál, amely az e műfajok hívei számára vonzónak bizonyulhat, és ha e közönségréteg megismeri Budapestet, esetleg más rendezvényekre is visszajön. Káel Csaba hozzátette: a Budapesti Tavaszi Fesztivál megmarad "prémium minőségű" rendezvénynek, amely a könnyebb műfajokban is minőséget kínál.

 

A szerda esti londoni bemutatón jelen volt Caroline Smith, a BBC Filharmonikus Zenekar marketingigazgatója, aki elmondta: a zenekar fellép a budapesti fesztiválon, műsorát rögzítik, majd a BBC rádió zenei és kulturális adóján, a 3-as csatornán le is adják.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása