Molnár Liliomja az egyik legjelentősebb párizsi színház műsorára került

A kommunikációképtelenségről szól Molnár Ferenc emblematikus színdarabja, a Liliom a bolgár Galin Stoev rendezésében, amelyet csütörtök este mutatott be az egyik legjelentősebb párizsi színház, a Théatre National de la Colline.


A rendező pár évvel ezelőtt olvasta először az 1909-ben született darabot az új francia fordításban, amelyet Rády Krisztina, Alexis Moati és Stratis Vouyoucas készített. A darab Ödön von Horváth Kasimir és Karoline, valamint Georg Büchner Woyzeck című drámáját jutatta eszébe, amelyekben először tűntek fel a színpadon "antihősök".


"Olyan embereket akartam színre vinni, akik állatiasan viselkednek, miközben mérhetetlenül hatalmas és mélyen emberi érzelmek mozgatják őket" - mondta a bemutatót követően, Párizsban az MTI-nek a rendező, aki mindenképpen szerette volna elkerülni a romantikus értelmezést. Szerinte a durvaság és az erőszak a szereplők közti valamennyi kapcsolatot érinti.

 

iliom
"Nem tudni igazán, mit is sugall ez a rejtélyes szöveg. Zavarba ejtő, hiszen arról szól, hogy az ember szerelemből képes olyasmit is elfogadni, ami egyébként elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Stoev, hozzátéve: leginkább az érdekelte a darabban, hogy miközben a szereplők mély érzelmekkel bírnak és nagyon is emberiek, képtelenek kifejezni és igazán megélni azt, ami bennük rejlik.

Az az ellentmondásos és megmagyarázhatatlan helyzet, amelybe a szereplők kerülnek a rendező szerint szinte metafizikus darabbá teszi az emberi természetről nagyon mélyen fogalmazó Liliomot. Molnár Ferenc úgy mutat rá problémáinkra, mint "egy foltra egy nagyon drága szőnyegen", ugyanakkor nem készteti ítélkezésre az olvasót, illetve a nézőt - véli Stoev, aki hihetetlennek tartja, hogy egy magyar szerző 1909-ben olyan egyedien írt meg egy történetet, mintha egy mai David Lynch-filmet látnánk.

 

iliom2
A kortárs közegbe helyezett produkció rendezője Brüsszelben él, de Szófiában és Párizsban is rendszeresen dolgozik. Az egyik legnevesebb francia társulattal, a Comédie Francaise-zel Spiro Scimo-ne szicíliai szerző darabja alapján készült La Festa (Az ünnep) című rendezését 2008-ban a budapesti Nemzeti Színház közönsége is láthatta. Két kiemelkedő sikere az Avignoni Fesztiválon is bemutatott kortárs orosz szerző, Viripajev darabjainak színrevitele volt.

 

iliom3

 

A Liliom címszerepét Christophe Grégoire, Julit Marie-Eve Perron alakítja, a többi szerepben Yoann Blanc, Anna Cervinka, Romain Dierckx, Christophe Montenez, Céline Ohrel, Marie-Christine Orry és Francois Prodhomme látható.


A belgiumi Liege színházával koprodukcióban készült előadást árpilis 4-ig játsszák Párizsban, majd április 9. és 11. között Rouenban, május 13. és 16. között pedig Bordeaux-ban is műsorra tűzik.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása