Börcsök Enikő és Hevér Gábor lett a legjobb színész a Szinkronszemlén

Hevér Gábornak ítélte oda a legjobb férfi, Börcsök Enikőnek pedig a legjobb női szinkronszínész díját a szakmai zsűri a szombat este zárult Debreceni Szinkronszemlén.


A legjobb szinkronrendezés díját szintén ebben a filmben nyújtott teljesítményéért Dóczi Orsolya érdemelte ki – közölte az MTI-vel Kerekes Sándor, a szemle szóvivője. A legjobb női szinkronszínész Börcsök Enikő színművész lett, aki a Női szervek című filmben Shannon Mullins magyar hangja volt. Mindkét film szinkronja aMAFILM Audio stúdiójában készült.

Az 1964-ben útnak indított, de a nyolcvanas években megszűnt szinkronszemle az 50. évfordulóján kelt életre a 102 éves debreceni Apolló moziban. A március 6. és 8. közt zajló eseményt az Emberi Erőforrások Minisztériumától elnyert pályázati forrásnak köszönhetően rendezte meg újra a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. – mondta Kerekes Sándor.

A szóvivő rámutatott: a szakmai konferenciával, előadásokkal, filmbemutatókkal és közönségtalálkozókkal fűszerezett hiánypótló eseményhez hasonlót több mint két évtizede nem rendeztek az országban. A hagyományoknak megfelelően az egy évvel korábbi filmtermést figyelembe véve, egy előválogatást követően, a 2013-as év 10 filmszinkronja versenyzett.

 

ketto
A szakmai zsűri elnöke Veress József filmkritikus, tagjai Ráckevei Anna színművész, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és Kelemen Zoltán, az Egyesület a Magyar Szinkronért szóvivője voltak. A 10 versenyfilmet a közönség a zsűrivel együtt tekinthette meg a három nap során.

Fontos szempont volt, hogy a filmek minőségi szinkronjai versengjenek egymással, ne pedig maguk a filmek. Minden filmvetítés után lehetőség volt beszélgetni a filmet szinkronizáló színészekkel, alkotókkal is – közölte a szóvivő.

A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. az újra elindított Debreceni Szinkronszemlével szeretne ahhoz hozzájárulni, hogy a televíziós tömegtermelés idején a magyar szinkron meg tudja őrizni értékálló minőségét, hitelességét – mondta Kerekes Sándor.

Veress József filmkritikus, a Debreceni Szinkronszemle zsűrijének elnöke értékelésében elmondta: a mezőnyből kiemelkedett a Dóczi Orsolya rendezte szinkron (A Wall Street farkasa), amely kiérdemelte a legjobb szinkronfilm díját az eredeti hangi világának maradéktalan átültetése, atmoszférájának pontos tolmácsolása, kiváló szereposztása és színészvezetése révén.

Börcsök Enikő a Női szervek című filmben a közönségesség széles skáláján, vérbő humorral brillírozott, Hevér Gábor pedig teljesen azonosulva Leonardo di Caprióval (akit egyébként már többször „tolmácsolt”) az eltorzult amerikai álom tragikus figurájának portréját teremtette meg hitelesen – indokolta a döntést a zsűri elnöke.

 

Hevér Gáborral itt olvashatnak interjút.

süti beállítások módosítása