Megvan a Városmajori Színházi Szemle idei programja

Idén 7 színház előadása kapott meghívást a 2. alkalommal megrendezésre kerülő Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjába.

A nem budapesti színházak kiválasztott szórakoztató előadásai között a kaposvári, a szombathelyi, a veszprémi, a miskolci, a pécsi, határon túlról a temesvári és az újvidéki színház egy-egy előadása szerepel.

 

A 2014. június 10. és július 17. között megrendezésre kerülő Városmajori Színházi Szemle a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt eseménye, melyet szakmai és - idén újdonságként - közönség-zsűri is figyelemmel kísér, akik a produkciókat több kategóriában is díjazzák.

Az idei programot Karsai György egyetemi tanár, kritikus, PécsiJúlia producer, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője és Nagyszentpéteri Miklós, a Magyar Állami Operaház magántáncosa válogatta a fővároson kívüli színházak aktuális repertoárjából, figyelembe véve a teátrumok ajánlásait is.

39lepcsofok pecs

39 lépcsőfok - Pécsi Nemzeti Színház

 

Közel 50 előadás megtekintése után az alábbi előadásokat választották ki:

39 lépcsőfok – Pécsi Nemzeti Színház (rendező: Horgas Ádám)
Adáshiba – Veszprémi Petőfi Színház (rendező: Tordy Géza)
A tanítónő – Miskolci Nemzeti Színház (rendező: Rusznyák Gábor)
Cudar világ – Weöres Sándor Színház, Szombathely (rendező: Czukor Balázs)
Hippolyt, a lakáj – Csiky Gergely Színház, Kaposvár (rendező: Guelmino Sándor)
Opera Ultima – Újvidéki Színház (rendező: Kokan Mladenović)
Parasztopera – Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár (rendező: Szikszai Rémusz)

 

hippolyt kaposvar

Hippolyt, a lakáj - Csiky Gergely Színház, Kaposvár

 

„Évek óta rendszeresen szerepelnek vidéki és határon túli színházi társulatok a Városmajorban, tavaly azonban úgy döntöttünk, hogy csokorba gyűjtjük és egy néhány hetes koncentrált időszakban – a fesztiválszezon elején, amikor bezártak a kőszínházak és nyitnak a szabadtéri színpadok – mutatjuk be a meghívott előadásokat” – nyilatkozta Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezetője.

A Szemle olyan baráti találkozóként indult, amely lehetőséget teremt a művészek és alkotók egymással, illetve egy újfajta színházi közeggel való találkozására. „Nem akartuk versenyeztetni az előadásokat, ám a kiemelkedő teljesítményeket szerettük volna megjutalmazni, ezért kértünk fel színházi szakembereket a zsűrizésre. A díjak és a díjazás azonban nemcsak a Színházi Szemle rangját emeli, hanem nagy népszerűségnek örvend a nézők részéről is, akik az interneten szavazhatnak kedvenceikre” – mondta el a fesztiváligazgató.

 

parasztopera temesvar

Parasztopera - Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár


Idén az is újdonságnak számít, hogy a Szemle időszakában versenyen kívüli előadások is szerepelnek a programban, melyeket ugyanúgy a vidéki színházak aktuális repertoárjából válogattak. A fehérvári színházból az Indul a bakterház és a Pillangó, Győrből A kripli, Kaposvárról A király beszéde, Veszprémből A kávéház érkezik a Városmajorba.

A válogatók a versenyprogram kiválasztásánál igyekeztek műfaji-tartalmi megkötések nélkül, a szórakoztatást a szó legszélesebb értelmében alapfeltételnek tekintve kitágítani a szempontrendszert. „Mindvégig mindenre nyitottan végeztük a munkánkat, kizárólag a minőség volt a meghatározó: a választott alapanyag, a rendezés, a színészi játék, a színpadkép, a közönségre gyakorolt hatás, hogy melyik alkotóközösség mit tekint fontosnak a színház missziójával kapcsolatban és mennyire tekinti partnernek, felnőttnek a közönségét. Célunk egy magas színvonalú fesztiválprogram összeállítása volt, mely a pozitív jellegzetességeteket kiemelve fest reális képet az ország fővároson kívüli színházi állapotáról” – nyilatkozta Karsai György válogató.

 

Forrás: szabadter.hu

 

süti beállítások módosítása