A Bábszínházi Világnapon készítenek előadást Szatmárnémetiben

A Harag György Társulat Brighella Bábtagozata a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Kar Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatával közösen ünnepli meg idén a bábszínházi világnapot.

A résztvevők 2014. március 21-én 14 órától közösen készítenek el egy előadást.

 

„Fontosnak tartottuk megkeresni az óvó- és tanító szakos hallgatókat, és közelebbről is megismertetni őket a bábszínház világával, hiszen ők azok, akik a leendő nézőinket nevelni fogják” – fogalmazott Bandura Emese, a szatmárnémeti bábtagozat megbízott vezetője. A bábművész szerint elengedhetetlen, hogy a hallgatók betekintést nyerhessenek egy bábelőadás elkészítésébe, ugyanis ezeket a technikákat ők is használni tudják a későbbiekben a munkájuk során. Emellett, ha a jövőben akár csak egyetlen tanító- vagy óvószakos tanerő is megszereti és használja majd a bábtechnika adta lehetőségeket, akkor közvetve több tíz gyerekkel sikerül megismertetni ezt a műfajt.


A tanítóképzős hallgatók és a szatmári bábosok a bábtagozat legutóbbi bemutatóját, a Mesék a nyúlról és a rókáról című Chandler-mese dramatizált változatát viszik közösen színre a világnapi program keretében.

 

DSC 2770

Fotó: Czinzel László


A szatmári Brighella Bábtagozat művészei a Budapest Bábszínház felhívására bekapcsolódtak abba a nemzetközi programba, amely égisze alatt 30-nál több társulat és bábos 20-nál több helyszínen szervez valamilyen bábszínházzal, bábozással kapcsolatos programot. 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be. Az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra, így ez a nap az összes magyarországi és határon túli, kő- és független bábszínház közös ünnepévé válhat.


A hagyományteremtő szándékkal életre hívott programsorozat – a figyelemfelkeltés mellett – arra is törekszik, hogy megerősítse a bábszínházak helyét, fontosságát a közvélemény szemében, növelje az adott település lakóinak a helyi intézmény iránti elkötelezettséget, új nézőket nyerjen meg a műfajnak. Mivel ehhez a váratlanság és a szokatlanság a legjobb eszköz, ezen a napon a bábszínházak falain kívül, közterületeken (az időjárástól függően külső vagy belső helyszínen, utcán, tömegközlekedési eszközön, bevásárlóközpontban stb.) mutatják meg magukat a bábosok.


Az egyes produkciók vállaltan happeningszerűek, utcaszínházi jellegűek lesznek, ezeket a kezdeményezéshez csatlakozók maguk találják ki, alakítják saját városukhoz, míg a teljes eseménysorozat koordinációját és kommunikációját a világnapi ünnepet kezdeményező Budapest Bábszínház vállalja.


Forrás: Harag György Társulat

 

süti beállítások módosítása