"A színházi katarzis a lelkeket tisztítja" - Rendhagyó évadhirdetés Kaposváron

Tizenkét premiert tervez a kaposvári Csiky Gergely Színház a jövő évadban - jelentette be Rátóti Zoltán igazgató csütörtöki rendhagyó sajtótájékoztatóján.

csiky 004

 

A következő évad műsorprogramjának meghirdetése mindig ünnep - fogalmazott Rátóti Zoltán, hozzátéve: a színházi világnap alkalmából tették a sajtótájákoztató helyszínét a szabad ég, egy platánfa alá. "Ezek a gyönyörű kaposvári platánok az állandóságot és az erőt sugározzák" - fogalmazott az igazgató, megjegyezve: ezt az állandóságot és erőt szeretnék sugározni a színházról is.


A jövő évad bemutatóiról szólva elmondta: a nagyszínpadon öt premiert terveznek. Az első bemutatót, Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátékát Valló Péter rendezésében már szeptemberben láthatja a közönség. Ezt követi Bornemisza Péter tragédiája, a Magyar Elektra, amelyet Horváth Csaba állít színpadra. Az év végén Ábrahám Pál Bál a Savoyban című operettjét Bozsik Yvette rendezi.

 

Jövő év februárjában egy, már filmen és színpadon is komoly sikert elért fekete komédiát, Tracy Letts Augusztus Oklahomában című művét mutatják be Guelmino Sándor rendezésében. Az utolsó nagyszínpadi bemutató a regényes musical alcímű Vörös és fekete lesz; Stendhal regényéből Müller Péter Sziámi készít színdarabot, Tolcsvay László írja a zenét és Funtek Frigyes rendezi.

 

csiky 009 

Bérleten kívüli előadásban mutatják be a nagyszínpadon Bohumil Hrabal megfilmesített alkotásából, a Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényéből készült tragikomédiát, melynek rendezője Bérczes László.


A jövő évad mindkét gyerek, illetve ifjúsági előadását - eltérően a korábbiaktól - a nagyszínpadon mutatják be. Az egyik a Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényéből készült musical, amelyet Pesty-Nagy Katalin rendez. Az évad második felében mutatják be Fésűs Éva Ajnácska című mesejátékát Tóth Géza rendezésében.


A stúdióban egy komédiájával, a Shakespeare Összes Rövidítve, azaz a S.Ö.R. című darabban indul az évad, Zakariás Zalán rendezésében. Ezt követően Kővári Katalin állítja színpadra Gareth Armstrong Shylock című monodrámáját, majd a budapesti Nemzeti Színházzal közös produkcióban William Nicholson Árnyország című drámáját mutatják be, Dér András rendezésében. A stúdióban végül egy, a tavalyi felolvasószínház fesztiválon megismert, Kaposvárról szóló történetet mutatnak be; a Kerékgyártó István Rükverc című regényéből készült darabot Lendvai Zoltán rendezi.

 

Rátóti Zoltán a sajtótájékoztatón bejelentette: ezentúl minden évad meghirdetésekor elültetnek egy fát. Az elsőt - egy páfrányfenyőt, amely a 2014-2015-ös évad fája lesz - a sajtótájékoztató után a színház melletti parkban ültették el. "A fák tisztítják a levegőt, az igazi színházi élmény, a színházi katarzis pedig a lelkeket tisztítja, hogy jobb legyen a világunk" - fogalmazott az igazgató.

 

Forrás: MTI

Fotók: Csiky Gergely Színház

 

 

süti beállítások módosítása