Faun és Simeon áprilisban is - A magányról mesél a Duda Éva Társulat

A magány és a kirekesztettség különféle aspektusai jelennek meg a Duda Éva Társulat áprilisi előadásaiban, a Faunban és a Simeonban.

A Faun című előadás főszereplője a megszokottól eltérően egy nő - a szenvedélyes figura erotikus vágyain keresztül válik környezete áldozatává. Egészen másképp, önszántából válik kívülállóvá Simeon alakja, aki térből és időből kiszorítva jeleníti meg a köznapi ember igazság- és istenkeresését. Csuzi Márton frissen készített alkotása Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámájából készült.

 

Ajánló a Faun c. előadás elé:

 

faun1

 

A Faun az állati, misztikus, mitologikus szélsőségek, mesebeli karakterek irányába vezet, ahol a fantázia elvarázsolt, egyszerre elbűvölő és sötéten fenyegető világa kap nagyobb teret. Mindeközben a Faunban nagyon izgalmas a mássága - kiválasztott, ugyanakkor áldozati léte. És miután szinte minden értelmes közeg sajátja a kirekesztés, a környezete vagy felemeli és rajongva csodálja, vagy kilöki magából az oda nem illőt, a tőle eltérőt, a másként viselkedőt, az idegent.


A legendás múlt századbeli előadás látványos és korszerű adaptációja.

 

faun2

 

„...jellemző, hogy elsőként az árnyéka bukkan fel ennek a furcsa lénynek. Mintha egy ősöreg, göcsörtös fa ébredezne évszázados álmából, egy elátkozott, vadromantikus szellemalak, aki magával viszi az eltikkadt, magára hagyott, elárvult testet, mindazt, ami még megmaradt ebből a valaha büszke, vad, törékeny lényből." - Tóth Ágnes Veronika, Revizor Online

 

 

Táncművészek: Egyed Beáta, Téri Gáspár, Csuzi Márton, Grecsó Zoltán, Lázár Eszter, Simkó Beatrix
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Díszlet: Duda Éva
Jelmez: Masa Richárd
Fénytervező: Kovács Gerzson Péter
Vetítés, Videó: Gothár Márton
Képgrafikus művész: Lévai Ádám
Zeneszerző: Kunert Péter
Koreográfus: Duda Éva

 

Előadások: Április 9-10. 19:30, Bethlen Téri Színház

 

Az előadást 18 éven felüli nézők számára ajánlják!

 

Az előadás a Duda Éva Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója.

 

 

Ajánló a Simeon c. előadás elé:

 

Mindannyian keressük az utat felfelé, ami elvezet az emberi gyarlóságból és tökéletlenségből az Isteni, a teljesség, az értelem és cél felé. S ezért tennünk kell. Egyesek meditálnak, mások templomba járnak, megint mások elvek és törvények útján keresik az igazságot. Mindannyian oszlopra állunk, s mindannyian hiszünk benne, hogy amit teszünk, az a jó irányba visz minket. Mégis ott a kétség. A Simeon e kétségek mélyére vezet, válaszok után kutatva, és megadva a lehetőséget, hogy mindannyian Simeonná váljunk egy kicsit.

 

simeon1

 

A Simeon az együttes első olyan előadása, mely kortárs író munkájából született, ahol a szöveg szerves részét képezi a darabnak. Alapja Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámája, mely először kerül feldolgozásra a fizikai színház formanyelvén keresztül, a szöveg és a tánc különleges elegyét alkotva.

 

simeon2

Fotók: Dömölky Dániel


„Ellenkezőleg: a történettől szinte teljesen elszakad, azt mint kiindulási alapot kedve szerint csűri-csavarja, addig a fokig tisztogatja, míg nem marad belőle más, csak hang és mozgás, a kettő között feszülő vékonyka egyetemesség, a test egyetemessége, no meg a gondolatok kérlelhetetlen törvénye. A cselekmény és a jelenetek ennek tükrében eltűnnek, és csupán Rétfalvi Tamás címszereplő sűrű, szinte végig fél lábon (megközelítőleg egy órán át!) szavalt monológjai által idéződnek színpadra." - Komjáthy Zsuzsanna, Tánckritika.hu

 

 

Előadók: Rétfalvi Tamás m.v., Egyed Beáta, Csák Beatrix, Jenna Jalonen, Rusu Andor, Takács László
Zeneszerző: Adrian Newgent
Fénytervező: Payer Ferenc
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Művészeti vezető: Duda Éva
Rendező-koreográfus: Csuzi Márton

 

Előadás: április 18. 20h, Mu Színház

 

süti beállítások módosítása