Lovak - Musical-táncjáték készül Békéscsabán

Április 9-én mutatják be Bartus Gyula, Benedekfi István és Benedekfi Zoltán Lovak című musical-táncjátékát. A főbb szerepekben Rubold Ödön, Vikidál Gyula, Tatár Bianka és Balázs Csongor látható.

 

lovak hlev

 

A Békéscsabai Jókai Színház ajánlója:

 

A történet egy fordított világban játszódik, ahol a négylábúak énekelnek, beszélnek és átélik mindazt, melyet az ember az ő számukra kijelöl. Szenvednek, szeretnek, csalódnak, győznek és elbuknak. Az előadásban természetesen emberek személyesítik meg a lovakat, de a kétlábúak is megjelennek bizonyos helyzetekben, ám nem szólalhatnak meg, cselekedetük árulkodik majd jellemükről.

 

Külső megjelenésük egy japán bábjátékoshoz hasonlít, aki jelen van, de jelmezében elbújik a bábja mögé és nem lehet ő a középpontban. Ebben az előadásban a lovaknak van arcuk, jellemük és sorsuk.

 

Így zajlott a próba:

 

 

Bartus Gyula rendező és író szavaival:

 

"'99 környékén írtam ezt a darabot. Az állatok, a természet szeretete mindig is fontos szerepet játszott az életemben. Úgy látom, az ember szeretne ennek a harmóniának a részese lenni, de nem az, sőt, egyre távolabb kerül tőle! Képtelenek vagyunk megérteni az állatok lelkét, tönkretesszük a környezetünket, felelőtlenül lepusztítjuk, kizsákmányoljuk a természetet" – mondta Bartus Gyula Niedzielsky Katalin interjújában, melyben elárulta, a lovakat emberi tulajdonságokkal ruházta fel, így képesek a szerelemre, az önteltségre, az akaratosságra, a büszkeségre, játszanak, beszélnek, míg az emberek némák maradnak.


"Ez egy fordított világ. Olvastam olyan álláspontról, miszerint az ember a beszéddel megtanult hazudni is. Ezt nagyon figyelemreméltó megállapításnak tartom. Nézz körül, a természetben nincs szükség szavakra, mégis működik minden, amíg az ember el nem rontja! A ló intelligenciájának köszönhetően sokat lehet tőle tanulni. Az embereket ezért hagytam szándékosan némának. Két felvonásos a darab, tele zenével, tánccal, 36 dal hangzik el" – tette hozzá a rendező.

 

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

süti beállítások módosítása