Gyöngyhalászok - Új bemutatót tart a Góbi Rita Társulat

A Góbi Rita Társulat új premierje a TáncTrend14 – alternative című műsor keretében kerül az Erkel Színház színpadára, ahol ezen az estén az alternatív táncosok és független társulatok számára nyújtanak bemutatkozási lehetőséget.

Gyongyhalaszok2

 

Az alkotók ajánlója:

 

A darab, amelyre több mint fél éve készül a társulat, a gyöngyhalászok veszélyekkel teli életének szimbolikus bemutatása. A tengerfenéken nyugvó áhított kincs erős eltökéltség, magabiztos bátorság nélkül ugyanis nem szerezhető meg. Csakis a karakteres vágy győzhet a félelem felett. A darab a merülés három stációján keresztül ad érzéki formát ennek a gondolatnak. A kísérő zenemű pedig jól tükrözi a tenger veszélyét, nagyságát, mélységét és félelmetes erejét, segítve a mozdulatok dinamikáját, a természet hangjai, valamint a klasszikus és a kortárs zenei stílusok ötvözésével.


A koreográfiához eredeti zenedarabok készültek, amelyek megalkotására még tavaly ősszel írt ki pályázatot az együttes. Dragony Tímea zeneszerzőt 59 pályázóból választotta ki a koreográfus-rendező Góbi Rita.


Dragony Tímea 2002-ben diplomázott zeneszerzésből Orbán György mesternél. A fiatal művész a kortárs koreográfiák legnagyobb problémájának azt tartja, hogy a táncművészek előszeretettel dolgoznak "elhidegült" hangzásvilággal. A nézőknek azonban, csakúgy mint a táncosoknak szükségük van arra, hogy lelki élményt is nyújtson egy táncos mű, ezt pedig csak expresszív hatású, különböző karakterű, de mégis harmonikus, arculattal rendelkező zenei művek tudják biztosítani - véli az alkotó.

 

A Gyöngyhalászok című háromrészes darab zenei arculata egységes, a karakteres zenedarabok felfűzhetők egy ívre, a szimfonikus zenekar és az elektronika mellett gordonkára, klarinétra, zongorára és énekhangokra épül.

 

Gyongyhalaszok1

 

 

Góbi Rita Társulat

Gyöngyhalászok


Koreográfus: Góbi Rita
Előadók: Arnaud Blondel, Góbi Rita, Valencia James, Samu Kristóf, Sinthavong Zsófia
Zene: Dragony Tímea
Jelmez: Sinkovics Judit
Produkciós asszisztens: Bakk Ágnes
Stúdiómunka: Puss Ferenc

 

Bemutató:

2014. április 7. 19:00


Helyszín:

Erkel Színház

(Budapest, II. János Pál pápa tér 30.)

 

Jegyrendelés: jegy@opera.hu

 

süti beállítások módosítása