Emléktáblát avattak Bakó Márta tiszteletére

Bakó Márta színművésznő emlékére avatott táblát a József Attila Színház társulata.

 

Bakó Mártáról:

 

Bakó Márta 1920. április 9-én született Budapesten. 1942-ben végzett a Színművészeti Akadémián, majd a Nemzeti Színházhoz került, amelynek 1945-ig volt tagja. Innen a Vígszínházhoz szerződőtt, de 1947 és 54 között, a Rákosi-rendszer alatt nem kaphatott szerepet, 1951-ben ki is telepítették. 1955-től egy éven át Kecskeméten játszott, majd a Katona József Színház tagja lett, 2006-ban, ötven évnyi munka után kapta meg az örökös tag címet.

 

Tragikai tehetségnek indult, de később alkata miatt karakterszerepeket kapott. Egyik legjelentősebb alakítása a III. Richárd York hercegnéje. Szerepelt a Volt egyszer egy család, az Ismeri a szandi-mandit?, A Pendragon legenda, a Mikádó című filmben, továbbá számos tévéjátékban.

 

bakom

 

Rosszkor születtünk című önéletrajzi könyve 1991-ben jelent meg.

 

Számos filmben és tévéfilmben szerepelt, ugyanúgy feltűnt a Noszty fiú esete Tóth Marival filmváltozatában, mint a Pendragon legendában, a Szeleburdi családban, vagy éppen a Szomorú vasárnapban, vagy a Kisvárorsban. Sokan emlékezhetnek rá a Csengetett, Mylord? című brit sorozatból, ahol a nehéz sorsú bejárónő, Mabel magyar hangja volt. Általában epizódszerepeket játszott, ezért 1994-ben át is vehette a Gobbi Hilda által alapított, az epizodisták számára odaítélt Aase-díjat. Emellett 1995-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, és 2005-ben a József Attila Színház nívódíját is.

 

Bakó Márta 2010-ben lépett színpadra utoljára a József Attila Színházban, a Hamlet című előadásban.

 

 

Az avatásról képekben:

 1

1.

2 

2.

3 

3.

 4

4.

5 

5.

6 

6.

7 

7.

 8

8.

Fotók: József Attila Színház

 

Forrás: József Attila Színház, Színház.hu

süti beállítások módosítása