Költészet napi programok Nyíregyházán és Egerben

Nyíregyházán szavalóversennyel és színházi versünneppel várják az érdeklődőket, Egerben pedig a színház stúdiószínpadán rendeznek programot a Költészet napja alkalmából

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg pénteken és szombaton Az Úr érkezése című ökumenikus szavalóversenyt. Ebben az évben a versünnep egybe esik a költészet napjával, ezért a szavalók egyik kötelező verse József Attila istenes költeményeinek egyike, a másik pedig Bodrog Miklós evangélikus lelkész verse lesz - tájékoztatta Kecskeméti Zsuzsanna igazgatóhelyettes az MTI-t.


A verses hétvége különleges kulturális programokat is kínál, pénteken a Kassai Thália Színház színművészei adnak költészet napi műsort, szombaton a Vikár Sándor Zeneiskola tanárai, tanulói és a gimnázium tanulói készülnek közös koncerttel.

 

jozsef attila

 

A Móricz Zsigmond Színházban "megosztó" pillanatra invitálja a közönséget a teátrum társulata péntek délután: a Krúdy Kamaraszínpadon Tasnádi Csaba, Egger Géza, Éry-Kovács Zsanna, Fellinger Domonkos, Gulácsi Tamás, Illyés Ákos, Jenei Judit, Kosik Anita, Lakatos Máté, Munkácsi Anita, Nagyidai Gergő, Rák Zoltán, Tóth Károly, Varga Balázs, Varga Norbert, Vicei Zsolt, Majláth Ákos, a Krúdy Gimnázium tanulója, valamint Varga Ildikó, a Zrínyi Gimnázium tanára és tanítványai Mátray Gábor és Mile Bence osztják meg az érdeklődőkkel legkedvesebb verseiket, amelyek között magyar klasszikus, tréfás kortárs rímek, kötött formában íródott ecloga és a legszabadabb versformájú dalszövegek egyaránt szerepelnek - közölte Kovács Zoltán, a színház sajtóreferense az MTI-vel.


Egerben csütörtökön délután 4 órától a Gárdonyi Géza Színház Stúdiószínpadán zenével és verssel emlékszik meg a társulat a Költészet napjáról - tájékoztatta a színház sajtóreferense az MTI-t.


Pilisy Csenge közlése szerint idén az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Gyóni Géza költőnek állítanak emléket. A társulat műsorával azt az időszakot is be szeretné mutatni, amelyben Gyóni Géza alkotott. Hozzátette: a színház művészei 2008 óta gyűjtik össze a költészet napjára legkedvesebb verseiket, hangsúlyt fektetve a kortárs magyar költészetet népszerűsítésére is.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása