Folytatódik a Duda Éva Társulat beavató színházi bérlete

A Duda Éva Társulat az idei évad folyamán a Szabad Kurzus Alapítvánnyal közösen létrehozott egy beavató színházi bérletet, amelynek keretében 3 előadást tekinthetett meg 2 budapesti középiskola, a Szent István Gimnázium és a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola. A társulat a következő évadban is folytatja a programsorozatot, amelyre középiskolás osztályok jelentkezését várja.

A 2013 októberétől december elejéig tartó programsorozatban három előadás kapott helyet: a Caligula helytartója a Vádli Alkalmi Színházi Társulástól, valamint a Lunatika és a Stop'n'go a Duda Éva Társulattól. A tanulók az adott előadások megtekintésén túl feldolgozták az érintett témákat Gyevi Bíró Eszter drámapedagógus segítségével, elő- és utófoglalkozások keretében. A több lépcsős program előnye, hogy a diákoknak több alkalmuk volt elmélyülni, a korábbi tapasztalatikra is építhettek a feldolgozás során, így sokkal befogadóbbak lettek.

 

 

A nyitóelőadás a Vádli Alkalmi Színházi Társulás Caligula helytartója című produkciója volt. Az előadást keretező elő- és utófoglalkozás a hatalom fogalmára, egyén és csoport viszonyait dinamizáló jellegére kérdezett rá: a diákok ütköztethették saját hatalom-definícióikat, és ezáltal felszínre került, hogy saját életüket milyen színtereken és szinteken befolyásolhatja a hatalom – többek közt "az osztály, mint miniállam" elgondolás segített kibontani a bennük felmerülő kérdéseket.

 

beavato1

 

A program következő állomása a Duda Éva Társulat Lunatika című előadása volt. Az ehhez kapcsolódó drámapedagógiai foglalkozások az éhség kérdése köré szerveződtek. A „Mire lehet az ember éhes?" nyitókérdés többirányúvá tette a diákokkal való beszélgetést: az elhangzott válaszok közt helyet kapott a közösség többi tagjával való kiegyensúlyozott kapcsolat igénye, de a rettegés és a nélkülözhetetlenség is. A foglalkozás fókuszába hamar a vágyak problémaköre került: felmerült, hogy lehetnek-e olyan vágyaink, amelyek beteljesülése a tabuk közé tartozik, és hogy az önmegismerés, mint tényező, milyen szerepet játszhat ezek alakulásában.


A bérlet záróakkordja a megelőző két programhoz képest egy rendhagyó előadásból és foglalkozásból állt össze. A Duda Éva Társulat Stop'n'Go című akció-performanszának megtekintése után a két osztály megmérkőzhetett, hogy ki hány gesztust tud pontosan visszaidézni az előadásból, illetve hogy az egyes gesztusokban milyen beléjük kódolt válaszreakciókat tudnak felfedezni. Kisebb csoportokra osztva megalkothatták saját mini-koreográfiáikat, majd végül a sok kis koreográfiát egy nagy, közös tánccá fűztük össze.

 

beavato2

 

A beszélgetéseket és játékokat Gyevi Bíró Eszter szakmailag pontos és magas színvonalú összeállításán és lebonyolításán túl a diákok lelkesedése és vitára való fogékonysága hajtotta előre: lényegi mozgatórugója volt a foglalkozásoknak az előadásban hallott érvek erejének megkérdőjelezése, a látott gesztusok lehetséges motivációinak felderítése, illetve az önkényes megoldások helyett az intellektuális meggyőzésre való igényük megfogalmazása. Mindeközben saját közösségi problémáik felszínre bukása és kibeszélése szinte észrevétlenül, de kulcsfontosságú jellemzőként szőtte át a közös munkát.

 

beavato4

Fotók: Dömölky Dániel


A bérlet sikerességén felbuzdulva a Duda Éva Társulat 2014 szeptemberétől újabb beavató színházi programsorozatot indít útjára, ezúttal Szputnyik Hajózási Társaság és a Slam Poetry Budapest tagjainak részvételével. Várják azon középiskolás osztályok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a programban.


További információ és jelentkezés: Czveiber Barbara barbara@evaduda.net

 

süti beállítások módosítása