Máté Gábor: "Mi tesszük, amihez értünk"

Máté Gábort, a Katona József Színház igazgatóját kérdezte a 168 Óra.

 

A 168 Óra cikkéből:

 

"A gondolkodók mellett manapság sok a hívő. Mások úgy érezhetik, a szerepcserék úgysem hoznak változást. A rendszerváltást sem a nép vívta ki. Gorbacsov megengedte, és néhány izgékony ember rábukott a lehetőségre. A korábbi időszakot inkább az elégedettség jellemezte, kis fusival, Ladával, víkendházzal. A nyolcvanas évek 56-os ellenzéki ünneplésein tizenöt-húsz embert láttam vonulgatni. De a kommunistázás is röhej. Én egy igazit ismertem. Amikor úttörőőrsünk felvette Pataki István nevét, eljött közénk egy ember, és az ő szemében láttam olyan furcsa kis lángokat, amelyekről gyerekként azt gondoltam: na, ilyen az igazi kommunista. A többiek valószínűleg csak odadörgölődztek a hatalomhoz, csipkedtek a koncból. Amúgy ment a húzd meg, ereszd meg. Volt persze néhány közgazdász, aki átlátta: kölcsönökből él az ország, és ebből baj lesz, de intésük a néphez ugyanúgy nem jutott el, ahogy ma sem. A mai generáció a tegnapiak gyerekeiből, unokáiból áll" - fogalmazott Máté Gábor az interjúban.

 

Mate Gabor

 Fotó: Tuba Zoltán, origo.hu

 

A riporter azon felvetésre, hogy az előző évtizedek meghatározó színházvezetőit Vidnyánszky Attila teátrumi maffiaként jellemezte, a Katona direktora így felelt: "Az általa sokat emlegetett Zsámbéki Gábor például sosem irányította a szakmát. A Katona József Színház érdekeiért küzdött a támogatást állandóan szűkítő balliberális kormányzattal is. De az ellen is tiltakozott, hogy bezárják a József Attila Színházat, és a felszabaduló pénzből támogassák a Katonát. Persze Vidnyánszky helyzete is sokrétű: szakmailag nézve jogos, hogy új társulatot, színházi formát keresve levette a régi repertoárt a Nemzetiből. Ugyanakkor a 'maffia' kapcsán nekem inkább mai történések ugranak be. A színművészeti egyetem tanáraként az gyötör: hallgatóimnak diplomázva nincs hová menniük. A Vidnyánszky befolyása alatt álló – amúgy a 'maffiafőnök' Babarczy László által összehozott – Kaposvári Egyetem Színházi Tanszékének hallgatóit viszont már akkor szerződés várja, amikor még fel sem vették őket."

 

Arra a kérdésre, hogy rendben van-e, hogy Vidnyánszky meghívta rendezni Ascher Tamást és Zsámbéki Gábort a Nemzetibe, Máté Gábor elmondta: egyikőjük sem vállalta a felkérést, mint ahogy az előző korszakokban sem. "Részben azért, mert a Nemzeti direktori pozíciója inkább politikai poszt, mint szakmai. Nem ível át kurzusokon. Alföldi Róbert elismerést érdemel, hogy a speciális helyzetben is érdekes színházat csinált, bár politikai okokból az ő szerepe és hatása is el lett túlozva" - véli az igazgató.

 

Máté Gábor az interjúban hangsúlyozta: egyelőre nem érzi a veszélyét annak, hogy a Katona József Színház élére is politikai szempontok alapján kinevezett vezető kerülhet. "Okom van hinni, hogy a szakmai teljesítmény megvédi a Katonát. Jók a nézői visszajelzések, és a színésznek ez fontos. Mi tesszük, amihez értünk. Mindenkinek hasonlóképpen kellene cselekednie. Amíg másként van, addig marad a maszatosság. A homály" - tette hozzá Máté Gábor.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása