Veszélyben a Salzburgi Ünnepi Játékok

Több millió euró állami támogatásra van szüksége a fennmaradáshoz a világ egyik legjelentősebb zenei-, opera- és színházi fesztiváljának, a Salzburgi Ünnepi Játékoknak - jelentette ki egy lapinterjúban a fesztivál elnöke és pénzügyi igazgatója.

„Nem hallgathatok tovább. Következetesebb finanszírozásra van szükségünk. A fesztivál puszta léte forog kockán" - mondta Helga Rabl-Stadler az interjúban, amely a Salzburger Nachrichten című helyi lapban jelent meg csütörtökön. A lap szerint a tavalyi fesztivál 1,3 millió euró veszteséggel zárt annak ellenére, hogy rekordot döntöttek a jegyeladásból származó bevételek és a szponzori támogatások is.

 

salzburg festival

 

Az 1920-ban alapított fesztivál erre az évre nullszaldós mérlegre számít, a Salzburger Nachrichten szerint azonban ez a prognózis „irreális bevételi becsléseken" alapul.

Az osztrák állam évente 13,5 millió euróval támogatja a fesztivált, amely idén július 18. és augusztus 31. között zajlik. Az állami támogatás összege gyakorlatilag nem változott 1998 óta, s az inflációt figyelembe véve ez reálértében 34 százalékos csökkenést jelent - mondta el az elnök.

 

Helga Rabl-Stadler szerint a 2013-ban 65 millió euróból (20 milliárd forint) gazdálkodó fesztiválnak az elkövetkező években kevesebb mint 60 millió euró alá kell szorítania a kiadásait, ami kevesebb előadást jelent. A megszorító politika folytatása veszélyezteti a Salzburgi Ünnepi Játékoknak, mint a világ legjobb fesztiváljának az imázsát - fogalmazott az elnök.

 

A Salzburger Nachrichten kimutatása szerint az Ünnepi Játékokon egy-egy belépőjegyet csak 50 euróval (15 ezer forint) dotálnak közpénzből, miközben a bécsi Burgtheater jegyeihez 120, a berlini Staatsoperbe szóló jegyekhez pedig 250 euróval (77 ezer forint) járul hozzá az állam, illetve a szponzorok.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása