10 ezer látogatóval nyitott a Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok

Az idei pécsi Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok első napja alatt elérte a tavalyi összlátogatószámot: mintegy 10.000 ember volt részese a Zsolnay Negyedben zajló forgatagnak.

 

Beszámoló a fesztivál első napjáról:

 

Az este 7 óráig ingyen látogatható számos gyerek- és családi program, kézműves foglalkozás, bábelőadás, koncertek, a felnőtteknek szóló programok, előadások, közösségi rendezvények több mint 7000 embert vonzottak, az esti fizetős programsávban a nagy koncerteken 2000-nél nagyobb létszám vett részt. A Zsolnay Negyed fél áron megtekinthető állandó kiállításai is a szokottnál több érdeklődőt számláltak május elsején.


A Negyedbe látogatók túlnyomó része Pécsről és Baranyából érkezett, de az egész országból fogadott vendégeket a fesztivál, még olyan távoli megyékből is, mint Győr-Moson-Sopron, Borsod, vagy Nógrád, sőt Belgiumból, Dániából, az USA-ból, Németországból, Ausztriából, Angliából, Kanadából Olaszországból, Franciaországból, Lengyelországból, Szlovákiából, Szerbiából, Bulgáriából, Horvátországból és Erdélyből is érkeztek fesztiválozók.

 

fesztival1 nap 2

 

A Zsolnay Negyedben nyugodtan kiakasztható lett volna az első napon a megtelt tábla, az 5 hektáros tágas park minden szegletében zajlottak események. A gyerekek és szüleik körében egyértelműen a Csillagteraszon egész nap zajló Bringafirka program volt a legnépszerűbb, mely egy katalán művésznek köszönhetően biciklialkatrészekből összeállított egyensúlyozó játékokat kínált a kisebbeknek.

 

Szintén kedvelték a gyerekek a Sosemvolt Állatkert keretében a Kékváza udvarban zajló kézműves foglalkozást, itt fából készítettek állatfigurákat, melyekkel a Zsolnay Negyedet díszítik a szervezők. Mindkét rendezvény tovább folytatódik a fesztiválnapokon.

 

fesztival1 nap8

 

Sokan varrtak a Zsolnay Negyed egykori program-molinóiból táskát a Medence Csoport designereivel, számos hallgatója volt a Zsolnay Szalonban Alinda vendégeinek, és fantasztikus sikere volt az esti koncerteknek és DJ-knek így a Random Trip-nek vagy az Electro Swing Varieté-nek, a Halott pénz és a Supernem koncerteken teljesen megtelt a Pirogránit udvar.


A Zsolnay Fesztivál és Egyetemi Napok szervezői a környékbeli lakók pihenésére is ügyelnek, folyamatosan mérik az események hangterhelését, valamint rendben tartják, takarítják a Zsolnay Negyeden kívül eső területeket is.


Információ a fesztivál további programjairól: www.zsolnayfesztival.hu

 

Forrás, fotók: Zsolnay Fesztivál

 

süti beállítások módosítása