Sweeney Todd - Zenés rémtörténet készül Kolozsváron

Elkezdődtek a Sweeney Todd című musical próbái Dragoş Galgoţiu vezetésével a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Stephen Sondheim és Hugh Wheeler musicaljének országos bemutatója május 16-án lesz a nagyszínpadon.

 

kamsz sweeney proba bi-2235

 

Sweeney Todd színházban és filmen:

 

A Sweeney Todd-ot először 1979-ben mutatták be a Broadwayn, Harold Prince rendezésében. A darab a bemutató évében elnyerte a legjobb musicalnek járó, színházi Oscarnak is nevezett Tony-díjat.

 

Tim Burton 2007-ben készítette el a musical filmadaptációját, Johnny Depp főszereplésével, mely a 65. Golden Globe-gálán elnyerte a Legjobb film (musical vagy vígjáték) és a Legjobb színész (vígjáték vagy musical) díjakat.

 

A 80. Oscar-díj Gálán pedig jelölést kapott a Legjobb férfi főszereplő, a Legjobb díszlet és a Legjobb jelmeztervezés kategóriákban.
A darab története szerint Benjamin Barker borbély a száműzetésből megszökve hazatér Londonba, ahol azzal kell szembesülnie, hogy felesége halott, lánya pedig halálos ellensége, Turpin bíró gyámsága alatt áll. Sweeney Todd álnév alatt egykori szállásadójával, Mrs. Lovett-tel szövetkezve bosszút esküszik és borbélyüzletet nyit a Fleet Streeten. Azonban a kegyetlen gyilkosságokért nagy árat kell fizetnie.

 

kamsz sweeney proba bi-2569

 

Rémtörténet Kolozsváron:


A Fleet Street démoni borbélyának világhírű történetét Kolozsváron színpadra állító Dragoş Galgoţiu harmadik alkalommal dolgozik együtt a társulattal. 2008-ban a Thomas Bernhard Vadásztársaság című darabját, 1998-ban pedig Shakespeare A vihar című drámáját vitte színre. A produkció díszletét ezúttal Both András, jelmezeit Doina Levintza tervezi, karmester és zenei vezető Incze G. Katalin.

 

kamsz sweeney proba bi-2716

 

 

A címszerepet Viola Gábor alakítja, további szerepekben Vindis Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga, Biró József, Váta Loránd, Laczkó Vass Róbert, Sigmond Rita, Imre Éva, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Szűcs Ervin, Kántor Melinda, Albert Csilla, Sinkó Ferenc, Buzási András, Vatány Zsolt, Árus Péter, Bíró Krisztina, Budizsa Evelyn, Daróczi Noémi, Demeter Helga, Fodor Leonárd, Jerovszky Timea, Major Ágota, Molnár Bence, Mostis Gergő és Szucher Ágnes látható.

 

A produkciót 15 éven felüli nézőinknek ajánlják, az előadás román és angol felirattal tekinthető meg.

 

 

Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház, Színház.hu

 

süti beállítások módosítása