Tizenötödször rendeznek Kortárs Művészeti Fesztivált Székesfehérváron

Tizenötödik alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a Kortárs Művészeti Fesztivált, amely 25 helyszínen összesen 59 produkcióval, több mint nyolcvan művész és alkotó közreműködésével várja az érdeklődőket.

 

A szerdai beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester hangsúlyozta: a fesztivál „klasszikus művekre való kortárs reagálás". Jelezte, hogy a hivatalos megnyitó jövő kedden lesz, de már zajlanak a fesztiválhoz kötődő programok. Elmondta, hogy a megszokott helyszínek mellett új helyszínként kapcsolódik be az idei rendezvényen a Vörösmarty Színház és az Igéző előtti tér. Utóbbi kapcsán reményét fejezte ki, hogy a szabadtéri produkciókkal olyan embereket is be tudnak vonni a rendezvényekbe, akik eddig nem érdeklődtek a fesztivál iránt.

 

kortarsmuvfeszt


Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa kiemelte: négy programmal készülnek. A teátrum egy-egy futó előadásáról (Pillangó, Mesterkurzus, Mester és Margarita, Lear király) beszélgetésre hívják a nézőket, amelyen részt vesznek a főszereplők és a rendezők is.


Izinger Katalin, a Szent István Király Múzeum kiállítási osztályának vezetője elmondta, hogy a fesztivál elmaradhatatlan részét képező zászlófesztivált ismét megrendezik a belvárosban, amelyen textil- és iparművészek művei lesznek láthatók. Megemlítette, hogy a múzeum Országzászló téri épületében Szegedi Csaba festőművész Akrilképek című kiállítása nyílik meg, a Széna téri könyvtárban pedig Nádi Boglárka bélyegeit mutatják be.


Szepesi Imre „Zöld", a MéhKasAula Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a Bory-várban 16. alkalommal rendezik meg a Jam-Bory-Vár nevű rendezvényt május 17-én. A programok közül kiemelte a Fügedi-Mótyán duó, a Harmonia Garden és a Vesta 4 együttes koncertjét, Molnár Hajnalka és a PirKompánia tűztánc, tűzzsonglőr egyesület előadását, valamint a Péntek 3 Tejátrum előadását, amely Mrozek Szerenád című mesedarabját dolgozza fel.


A május 13. és 18. között zajló fesztiválon fellép többek között a Bohemian Betyars, akusztikus koncertet ad Kovács Pista és Fluor, valamint 2014-es amerikai turnéja előtt koncertezik a magyar-amerikai dzsesszformáció, az Eastern Boundary Quartet is. A fesztiválon megtekinthető lesz Mayer Éva Munkácsy-díjas grafikus és Majoros Áron Zsolt Junior Príma-díjas szobrászművész közös kiállítása, illetve Asztalos Zsolt képzőművész Rezervátum című természetfilmje.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása