Készül az Amadeus Kulka Jánossal és Keresztes Tamással

2014. június 18-án az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színház színpadán mutatja be Peter Schaffer világhírű darabját Szikszai Rémusz rendezésében. A főbb szerepekben Kulka Jánost, Keresztes Tamást, Fodor Tamást és Lovas Rozit láthatja a közönség.

 

Mozart zseni volt. Ez ma már nem vitás, de saját kora gyakran az ügyes virtuózt, a kulturális látványosságot látta benne. Antonio Salieri, a bécsi udvari zeneszerző az egyetlen, aki rögtön felismerte: ilyen muzsika kizárólag isteni sugallatra születik. Élet-halál harcba kezd tehát, hogy Mozarttal szemben ő legyen a kiválasztott, akinek hangján megszólal az örökkévalóság. Peter Shaffer világhírű műve természetesen fikció. De mi van, ha valóban igazak a korabeli feltételezések. Mi van, ha Mozartot valóban meggyilkolták? És mi lehetett az indíték? – olvasható az előadás színlapján. A darab bemutatásának aktualitást ad, hogy a mű Miloš Forman rendezte Oscar-díjas filmváltozata éppen 30 évvel ezelőtt került a mozikba.

 

Orlai Tibor producer és Zöldi Gergely dramaturg, fordító évek óta igyekszik a közönséget nyáron is becsalni a színházba. Az Amadeus nem csupán az új fordítással (Zöldi Gergely munkája), hanem Szikszai Rémusz formabontó, új rendezői megközelítésével is garantálja, hogy a színpadi mű és a filmváltozat kedvelői is új oldalról láthassák a két zenei virtuóz kapcsolatát. Mozart szerepében Keresztes Tamást, Salieriként Kulka Jánost láthatják a nézők.

 

amadeusorlai1

 

Az Orlai Produkciós Iroda júliusban három bemutatót tervez. Balatonföldváron a Kultkikötőben Pelsőczy Réka rendezésében Jordán Adél és Szabó Kimmel Tamás játszik a Bagoly és Cica című szerelmi komédiában. Ez a színdarab a hetvenes években szintén sikerrel mutatkozott be a mozikban Barbra Streisand és George Segal szereplésével, és színpadra állításával szintén régi terve válik valóra a produkciós irodának.


Ugyancsak Balatonföldváron, Göttinger Pál rendezésében Ötvös András adja elő Gerlóczy Márton regényének színpadi adaptációját, A csemegepultos naplóját. Szentendrén mutatják be Anat Gov zenés darabját, a Happy Endinget. Az izraeli szerző művét Gergye Krisztián koreográfus-rendező állítja színpadra. Az előadásban többek között Hernádi Judit, Fekete Ernő, Margitai Ági, Hegyi Barbara, Bánfalvi Eszter, Bertalan Ágnes és Nagy Dániel Viktor játszik.

 

amadeusorlai2

Fotók: Takács Attila

 

 

Peter Shaffer:

Amadeus

 

Szereplők:

Kulka János, Keresztes Tamás, Egri Márta, Lovas Rozi, Murányi Márta, Fodor Tamás, Kaszás Gergő, Tamási Zoltán

 

Díszlet: Varga Járó Ilona

Jelmez: Kiss Julcsi

Zenei vezető: Wagner-Puskás Péter

Fordító: Zöldi Gergely

Rendező: Szikszai Rémusz

Producer: Orlai Tibor

 

Bemutató: 2014. június 18. 19.30, Belvárosi Színház

 

Forrás: MTI, Orlai Produkció

 

süti beállítások módosítása