Idén ismét bemutatják a Polányi Passiót

A tavalyi kényszerszünet után idén ismét láthatja a nagyközönség a Polányi Passiót. A 2001. óta látogatható előadás háttérmunkálatairól Zsigmond Dezső filmrendező dokumentumfilmet készít - tudta meg az MTI a szervezőktől.

 

Magyarpolány - természeti, építészeti, kulturális adottságaira és hagyományaira építve - több éve ad otthont az Európában egyedülálló passiójátéknak, melynek bemutatójára minden évben a pünkösdi ünnepségek keretében kerül sor - mondta Csabai Tibor, főszervező a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tagja az MTI-nek.

 

Hozzátette: a passió helyszíne az 1761-ben Szent László király tiszteletére épített, copf stílusú templom előtti tér és az 1770 körül kialakított, a település fölé emelkedő Kálvária-domb. A 400 fős nézőterű szabadtéri színpadon megelevenedik Jézus története, amelyet a falu majd 130 fős szereplőgárdájának előadása tesz élménnyé. A bemutató óta a darabot több mint 25 ezren látták - jegyezte meg a főszervező.

 

polanyi passio


A minden évben teltházas előadás - amelynek már Európában is híre ment-, tagja az Európai Passiószövetségnek. Az idei esztendőben Veszprém Megyei Értéktárba való felvételével egy időben a Nemzeti Értéktárba történő felvételét is javasolta a Megyei Értéktár Bizottság, míg Európa (UNESCO) Értéktárába az Európassió Szövetség tagjaként nyílt meg a bekerülés lehetősége - hangsúlyozta Csabai Tibor.


A főszervező elmondta azt is: a passió idei fellépői a falu lakóin kívül a Padragkúti Bányász Férfikórus és a Magyarpolányi Német Nemzetiségű Dalkör. Az idei előadások június 6-án, 7-én és 8-án, valamint 13-án és 14-én lesznek Magyarpolányban - tette hozzá.


Sebe István, a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta: a tavalyi kényszerszünet rossz emléke már a múlté, az önkormányzat és az egyesület közti korrekt együttműködési megállapodással sikerült felülemelkedni minden problémán annak érdekében, hogy ismét élvezhesse a nagyközönség az előadást.


Az elnök hozzátette: a közelmúltban rendezték meg az Európassió Közgyűlését, melyet a passióhelyszínnel rendelkező európai városok részvételével tartanak meg minden esztendőben. Ezúttal a franciaországi Bretagne adott otthont a rendezvénynek. A tervek szerint 2018-ban Budaörsön, 2023-ban pedig Magyarpolányban rendezik a találkozót.


Sebe István hozzátette: idén első ízben film is készül a Magyarpolányi Passió háttérmunkálatairól a Dunatáj Alapítvány kivitelezésében. A forgatások Zsigmond Dezső filmrendező vezetésével már három hónapja elkezdődtek, a következő hetekben folytatódnak, így pünkösdkor gyakran találkozhatunk a forgatócsoporttal Magyarpolány utcáin - zárta gondolatait az egyesület elnöke.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása