A Vígszínház ügyelője kapta a Várkonyi-díjat

A Vígszínház ügyelője, Wiesmeyer Erik kapta az idei Várkonyi-díjat.

Várkonyi Zoltán munkássága és élete szorosan összefonódott a Vígszínházzal: a második világháború utolsó heteiben a Víg pincéjében bujkált, 1951-ben a bombázás után újjáépített teátrum nyitóelőadását rendezte, 1962-ben a Víg főrendezője, majd 1971-től haláláig igazgatója lett. A róla elnevezett díjat özvegye, Szemere Vera alapította 1984-ben. Azóta a színház dolgozói minden évben titkos szavazással voksolnak egy műszaki, illetve egy adminisztratív munkatársra, akit Várkonyi születésének évfordulóján, május 13-án tüntetnek ki.

 

werik

 

Az elismerést másodszorra kapta meg Wiesmeyer Erik, aki 21 éve dolgozik a Vígszínházban, amit második otthonának tekint. Kezdetben díszítő, majd kellékes volt, de már több mint másfél évtizede az ügyelőpult mögül vezényli az előadásokat. A padlásban már közel 800-szor szólította színpadra a színészeket, illetve a műszakot, és jelenleg 10 előadásért, havonta mintegy 26-27-szer felel. Kedvence a Jóembert keresünk, bár saját bevallása szerint igen erős koncentrációt igényel a darab. Ügyelői szempontból ez az egyik legnehezebb feladat, mivel az előadást rendkívül mozgalmassá teszi, hogy a forgószínpad folyamatos működésben van. 

 

Kollégái szerint Erik mind a színészekkel, mind a műszakkal kiválóan megtalálja a hangot, pontossága és szakmai alapossága megkérdőjelezhetetlen. „Nagyon szeretem Eriket, fantasztikusan lehet vele együtt dolgozni. Kivételes színházszeretete, a színház iránti alázata miatt a kollégák is nagyra becsülik" - mondta el Eszenyi Enikő a díj kapcsán.

 

Forrás: Színház.hu, Vígszínház

 

 

 

süti beállítások módosítása