Készül a Julie kisasszony Sopronban

August Strindberg Julie kisasszony című színművét állítja színpadra a soproni Petőfi Színház. A bemutató május 24-én lesz a teátrum kamaraszínpadán, a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.

IMG 7536 copy


Kincses Kata dramaturgnak és rendezőasszisztensnek ez az első rendezése. Ahogy megfogalmazta, 12 éves kora óta kíséri ez a mű. Ekkor tekintette meg először édesapja (Kincses Elemér író, drámaíró, rendező) rendezésében Brassóban román nyelven a Julie kisasszonyt. Bár a nyelvi nehézségek miatt nem sokat értett az előadásból, de már akkor hatással volt rá a darab. Későbbi tanulmányai során aztán többször elolvasta és egyre mélyebben érdekelte Strindberg egyik leghíresebb története.

 

Kincses Kata elmondta, a soproni társulatban találkozott Szlúka Brigittával, akit látott a Holdbeli csónakos, valamint a Tigris és Hiéna című előadásokban, mindkettőben kisfiút alakított. Így jutott eszébe: kíváncsi lenne rá Julie kisasszonyként is. Pataki András, a teátrum igazgatója támogatta a bemutató ötletét, így készülhet most Kincses Kata a darab színpadra állítására, mégpedig úgy, hogy az előadás látványvilágát is ő találhatta ki. A színpadi mozgásban Csernus Anita volt a segítségére.

 

"Ez egy nagyon jól megírt, izgalmas dráma. Azon kívül, hogy az alá és fölé rendelt viszonyokról, csatákról szól - s végletekig feszegeti, szabad-e elcsábítani az úrnőnek egy lakájt - azt is üzeni számunkra: nem csak az egymás elfogadása, hanem a megtartása is hozzátartozik a párkapcsolatokhoz. Amikor felbomlik a férfi és nő közötti hierarchia, s ezáltal érzelmi csapdába kerülnek emberek, akkor megváltoznak a kapcsolatok, az addig betöltött szerepek. Ez a dráma bárhol a világon érvényes, mert a két nem egymáshoz való viszonyulását ma is a hódítások, a játszmák, az egyenlőségre való törekvések jellemzi. Ez pedig energiát, néha harcot, őszinte kommunikációt igényel. A most készülő előadásban Jeant, a lakájt Papp Attila alakítja, a nézők már sok arcát láthatták a nagyszínpadon. Örülök, hogy Kristin szerepét a soproni Szupper Fanni játszhatja, ő így még közelebb tud kerülni a társulathoz, a nézőkhöz" - hangsúlyozta Kincses Kata.

 

IMG 7539 copy

 

A Julie kisasszonyt megformáló Szlúka Brigitta többek között arról beszélt, hogy az általa megformált úrnő bonyolult személyiség, lényét, lelkét áthatja az arisztokratikusság árnya. Tulajdonképpen egész életében kereste a családját, a nőiességét, azt, hogy hol a helye a világban és ki is ő valójában. Ez a keresés határozza meg a napjait, céljait, ez hajtja előre ebben a történetben is, amely a színésznő szerint izgalmas korrajz, mindenki találhat választ a problémáira ma is.


Papp Attila alakítja Jeant, a lakájt. A szerepe szerint egy olyan ember, aki mindig ki akart törni a szolgai életmódjából, mert annál többre tartotta magát. Egy éjszakán azonban, kivételes szituációba kerül.
A színművész úgy gondolja: az, hogy Julie kisasszony viszonyulása hirtelen megváltozik Jeanhoz, a lakájban a magasabbra való törekvés elfojtott vágyát is felkorbácsolja. Azzal, hogy az úrnő leereszkedik hozzá, egy nagy reményt is táplál benne: feljebb kerülhet. Ezzel szemben Jean nem Julie kisasszonyt, hanem a rangját akarja meghódítani, miközben a darabban elhangzik Kristintől az a mondat: "Azt is tudom, hol a helyem."


Kristint, a szakácsnőt, Jeant kedvesét Szupper Fanni játssza. A színésznő szerint azzal, hogy Julie kiveti a hálóját Jeanra, kényszeríti Kristint, mindenképp változzon. Ez a karakter nagy jellemfejlődésen megy át a darabban. A csábítás és megcsalás veszélyében a boldogsága tét, a végső reménye szinte csak a hit marad.

 

IMG 7547 copy

 

August Strindberg: Julie kisasszony

Julie: Szlúka Brigitta
Jean: Papp Attila
Kristin: Szupper Fanni


Színpadi mozgás: Csernus Anita
Rendező: Kincses Kata

 

Forrás, fotók: Soproni Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása