Bodó Viktor: "Alulértékelik a függetlenek munkáját"

Bodó Viktort kérdezte a Magyar Narancs. A Szputnyik vezetője vígszínházi Revizor-rendezéséről mesélt, és hangsúlyozta: társulatának nem feltétlenül több pénzt, csak tervezhetőséget szeretne. Lapszemle.

 

A Magyar Narancs cikkéből:


A kérdésre, hogyan került a Vígszínházba, Bodó Viktor így felelt: "Amikor Zsótér Sándor még évekkel ezelőtt megrendezte a Kaukázusi krétakört a Vígben, ugyanezt kérdeztük tőle. Ott? Miért? Végül egy nagyon jó előadás született, szép szakmai sikerrel. Igen, van egy elképzelés arról, hogy kinek hol kellene rendeznie, vagy egy adott színházban milyen előadásoknak kéne futniuk. Ma már úgy látom, a lényeg az, hogy adott helyen lehet-e jó dolgot létrehozni, vagy sem." A rendező hozzátette: a nagyszínpad nem jelentett számára feszültséget Németország vagy Ausztria után. Hogy ekkora térben rendezzen, csak itthon volt késleltetve, bár lett volna rá lehetősége: a korábbi igazgató, egykori osztályfőnöke, Marton László hívta már a Vígbe, de ez előbb a Katona, majd a Szputnyik miatt nem valósult meg.


"Amikor tavaly leültünk Eszenyivel a darabról beszélni, én mondtam, hogy át fogjuk dolgozni a szöveget, és lesz benne aktuális ügyekre történő utalás is. Se ekkor, sem a szövegpéldány készítése közben, se Kovács Krisztina dramaturg felé, sem felém nem jött olyan kérés, hogy ezt vagy azt ne tegyük bele. Nem volt kontroll, szabadok voltunk. Mindenről munka közben dőlt el, hogy tud-e a színpadon működni vagy sem. Különben azt hiszem, Enikő a próbák során már úgy érezte, hogy neki itt a vége. Ez a másfél éves megbízás nem hangzik túl jól. Nem lehet egy komoly intézményt másfél évre tervezni. Különben hallottam, hogy a városházán is szóba került a premier után, mi legyen az előadással. De lám, nem történt semmi! Pedig egy betiltott Revizor, az lenne a pokoli siker..." - mondta Bodó Viktor.

 

bodo viktor

Fotó: Sebestyén László

 

A Szputnyik vezetője az interjúban azt is elárulta, szívesen hívná meg társulatához Zsótér Sándort vagy Mohácsi Jánost vendégrendezőnek. "Szükségesnek tartom, hogy ilyen tapasztalatú és tudású alkotókkal dolgozzon a társulat, de hogy azt mondhassuk nekik, jövőre dolgozni akarunk veletek, ahhoz tudni kellene, mi lesz jövőre. De nem tudjuk" - tette hozzá.

 

Bodó Viktor a felvetésre elmondta: károsnak tartja Vidnyánszky Attila eddigi színházpolitikai tevékenységét, pedig ő is független volt, pontosan tudja, milyen "pakolni a ládába, és vinni ki a kocsiba". Ugyanakkor úgy véli, néhány dologban igaza is lehet. "De abban nincs, hogy ez az egész szcéna menjen be a kőszínházba! Én azt gondolom, hogy legyenek kőszínházak, de oda kevesebb pénz menjen, és ami marad, azt osszuk el másképp, új rendszerben. A nagy hajók rengeteg pénzt visznek el. Egy jó pályázati szisztémában úgyis meg lehet állapítani, hogy amit támogattak, az valami kamu vagy rendes dolog. (...) Mi nem feltétlenül több pénzt, csak tervezhetőséget szeretnénk. Az előző rendszerben legalább garantálták az összeget, amit szétosztottak. Lehetett tervezni. De most a kommunikációval, illetve annak hiányával, a kifizetések csúszásával azt sugallják, alulértékelik a függetlenek munkáját" - mutatott rá Bodó Viktor.

 

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.

 

süti beállítások módosítása