Kerényi-rendezéssel indul az Újszínház fesztiválja

Szabó Magda Az a szép fényes nap című darabjával veszi kezdetét az Újszínház Keresztény Színházi Fesztiválja május 16-án. Az előadás rendezőjét, Kerényi Imrét kérdezte a Magyar Hírlap.

 

A Magyar Hírlap cikkéből:


"Szabó Magda nagyszerű írónő, halála óta fájón hiányzik a magyar szellemi életből. Történelemszemlélete a nemzeti konzervatív gondolkodás alapvetése. A liberális vélekedés kritikus a magyar múlttal kapcsolatban, szereti azt gyalázni és jelentékteleníteni. Szabó Magda komoly és felelős magyar állampolgár volt, tanárnő, írónő, a református egyház főgondnoka. Úgy gondolom, hogy Az a szép fényes nap című hitvita az írónő legjobb színdarabja" - mondta Kerényi Imre.

 

kerenyi-imre

Fotó: origo.hu

 

A rendező úgy fogalmazott, a drámaírás művészetében kissé járatlan írónő e darabjában, amely az első magyar rendszerváltozásról szól, mégis jelentős színművet alkotott. "994 őszén járunk, egy nap történetéről szól a darab. A következő napra esik Vajk ünnepélyes megkeresztelése, melynek során felveszi az István nevet. A kereszténység felvételének e pillanata az elsőszülött utódlás szokásának a bevezetését is jelenti. Géza fejedelem zsenge fia lesz az uralkodó, s nem az oldalági örökösödésre számító, erős férfiak. Koppányt nem hívják meg a keresztelés utáni fogadásra. Vadonatúj állami berendezkedés születik a szemünk láttára, s nyugatias szövetségi politika. A németekkel is. A frankokkal, a bajorokkal - ma így mondjuk, a németekkel - korábban hosszan harcoltak a Kárpát-medencei népek, a magyar fejedelemség is. Most, ha úgy tetszik, a hagyományos ellenséggel történik szerződéskötés. Pikáns a helyzet. Azt fogják hinni, hogy mi ezt a színdarabot átírtuk, pedig nem írtuk át. A történetben megjelennek európai méltóságok, és vizsgáztatják Vajkot, hogy vajon elég jól tudja-e a keresztény tanokat. Pontosan úgy néz ez ki, mint amikor az Európai Unió vagy a Világbank kiküldi valamely bizottságát, mely pattogtatni kívánja a magyar kormányt. Szabó Magda ügyesen ábrázolja az európai nagyhatalmak vallási köntösbe öltöztetett gyarmatosító törekvéseit. De ahhoz, hogy Magyarország megmaradjon, Vajk politikája szerint szövetséget kell kötni velük" - mesélte Kerényi Imre.

 

A teljes interjú a Magyar Hírlapban található.

 

 

süti beállítások módosítása