A Pécsi Harmadik Színházban szerepel a beregszászi Dekameron

Egyik emblematikus előadásával, a Dekameronnal vendégszerepel a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház május 22-én a Pécsi Harmadik Színházban.

A kárpátaljai társulat Vidnyánszky Attila rendezésében két alkalommal - 16 és 20 órakor is közönség elé lép.

 

dekameron

 

Boccaccio novellái a szerelmi-erotikus próza klasszikus művei, melyek a reneszánsz szellemiségére rímelőn az élet örömeihez való jogot hirdetik. A darab szereplői az 1348-as firenzei pestisjárvány elől menekülve szórakoztatják egymást a mesékkel, melyekben a szerelem őszinte, szabad, a korábbi kötöttségeket nem tűrő érzelemmé, a boldogság forrásává válik. Boccaccio jókedvű, kifinomult humorral, ironikusan-szatirikusan mutatja be kora, a 14. század világát és sajátos erkölcseit. Az író jókat kacag a vén, babonás, együgyű férjek rovására, s nem háborítja fel a házasságtörés, ha az nem szerelmen alapuló viszonyt szakít szét, vagy érdekből köttetett.

 

dekameron2


A kárpátaljai társulat nagy sikerű előadása a vásári komédia sokszínűségét varázsolja a színpadra jelzésszerű díszletek és minimális kelléktár ötletes alkalmazásával. Ami pedig a szereplőket illeti, elég Ugrai István kritikus gondolatait idéznünk: ,,A beregszászi színház társulata Vidnyánszky Attila rendezésében, Trill Zsolt vezetésével biztos ízléssel, egyszerű, stilizált vásárikomédia-formában, frissen és szórakoztatóan mutatja be, miért is válhattak klasszikussá az egyetemes emberi értéket hordozó Dekameron-történetek. A legnagyobb erénye az előadásnak az egyszerűsége és a finomsága, mert mégis sokrétű és vérbő képes lenni."

 

A Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház pergő karneváli játéka - Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Vass Magdolna, Orosz Melinda, Béres Ildikó, Tóth László, Varga József, Rácz József és Kristán Attila előadásában - május 22-én két időpontban: délután 4 és este 8 órakor lesz látható a Pécsi Harmadik Színházban.

 

 

süti beállítások módosítása