Mese- és bábfesztivált rendeznek audio-narrációval a Színművészetin

„Mesével látó" címmel, május 15-től 25-ig bábkiállítás, mesefilm-vetítés és bábszínházi előadás várja az érdeklődőket a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Audio-narrátorok segítségével látássérültek számára is élvezhető lesz minden program.

Mire számíthatnak az érdeklődők?

 

A gyermeknapi „Mesével látó" fesztiválon a Színház- és Filmművészeti Egyetem audio-narrátorai mutatkoznak be.

 

Megelevenedik Lázár Ervin A hétfejű tündér c. mesejátéka, tapintható bábkiállítás, segítő-kutya bemutató és rengeteg mesefilm várja a látó, illetve a látássérült vendégeket. A rendezvényre előzetes regisztráció szükséges május 22-ig az SZFE vagy az FSZK oldalán, itt.

 

A „Mesével látó" fesztivál a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Közhasznú Kft-vel való együttműködésben jön létre. Helyszín: 1088 Budapest, Vas. u. 2/c.

 

szfe

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem audio-narrátor modellprogramjáról

 

A narráció egyre nagyobb területet ölel fel, amibe beletartozik a színház, a film, a televízió, a kiállítások, az oktatás, a konferencia és az egyéb szabadidős programok.

 

A narrátor egy színházi előadás esetében még kezdés előtt elkíséri a látássérülteket egy színpadbejárásra, akik itt megtapinthatják a díszleteket és kellékeket. A színészekkel is megismerkednek, így az előadás alatt a hangokat már könnyen tudják az egyes szereplőkhöz kötni. Az audio-narrátor a darab közben közvetíti a látássérült nézők számára azokat az információkat, amelyeket ők nem érzékelnek, előadás után pedig a színészekkel együtt megbeszélik a darabbal kapcsolatos élményeiket, gondolataikat.

 

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem együttműködve a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Közhasznú Kft-vel, több olyan tájékoztató ismeretanyagot és gyakorlatot dolgozott ki, amelyeken keresztül az érdeklődők megismerhetik a látássérült emberek speciális kommunikációs igényeit. A képzés során workshopokon és konzultációkon mutatják be az audio-narrációs munka célkitűzéseit, szabály- és eszközrendszerét, valamint az audio-narrációt igénybevevő vak és gyengén látó kliensek elvárásait, kommunikációs igényeit, szervezeti életüket.

 

Ehhez kapcsolják a színházi, filmes és egyéb kulturális szakterületeket érintő alapismereteket, amelyekre felkészült, gyakorlott szakemberek és tapasztalati szakértők oktatják az érdeklődőket. Az egyetem oktatóiból és külső szakemberekből álló előadói csapat foglalkozik a csoporttagokkal. A fogyatékkal élő emberek segítése iránt elkötelezett szakembereket: színházi, filmes és a média egyéb területén dolgozókat, valamint az oktatási és a szociális területek szakemberei várják.

 

Részletes program

 

Bábkiállítás

10.00 – 15.00 óra között az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bábjaiból tapintható kiállítás megtekintése önállóan vagy audio-narrációval kísérve. Az audio-narrációs kísérés 4 – 5 fős csoportokban történik, a csoportok 15 percenként indulnak. A csoportokra előzetesen lehet (de nem kötelező) regisztrálni.

 

Mesefilm vetítés

10.00 – 12.00 óra között és 14.00 – 15.00 óra között mesefilmek vetítése audio-narrációval kísérve. A programba bármikor be lehet kapcsolódni tetszőleges időtartamra.

 

Segítőkutya-bemutató

13.00 – 13.30 óra között segítőkutyák játékos, interaktív bemutatója (NEO Magyar Segítőkutya Egyesület közreműködésével)

Színházi előadás - Lázár Ervin: A hétfejű tündér

14.00 – 14.45 óra között színpadbejárás – az érdeklődők megismerhetik, körbejárhatják a színpadot, megismerhetik, megtapinthatják a bábokat és megismerkedhetnek a bábszínészekkel.

15.00 – 16.00 óra között Lázár Ervin: A hétfejű tündér című meséje a Budapest Bábszínház előadásában audio-narrációval kísérve.

16.00 – 16.30 óra között beszélgetés a szereplőkkel és a nézőkkel.

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása