Bécsi fesztiválon lép fel Pintér Béla és Társulata

Titkaink című előadásával a Wiener Festwochenen (Bécsi Ünnepi Hetek) lép fel május 18. és 21. között Pintér Béla és Társulata.

 A fesztivál meghívására vasárnaptól négy alkalommal játsszák el legújabb, az évad elején bemutatott, Titkaink című produkciójukat a Wiener Festwochenen.


A társulat májustól szeptemberig számos fesztiválon szerepel. Az ausztriai fellépést követően május utolsó hetében Romániában a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozón (TESZT) játsszák a Titkainkat. Szintén ezzel a darabbal lépnek majd fel Németországban a braunschweigi Theaterformen fesztiválon június 17-én és 18-án, Wiesbadenben a New Plays from Europe elnevezésű fesztiválon június 20-án és 21-én, valamint Svájcban az augusztus végén kezdődő bázeli színházi fesztiválon. A magyarországi fesztiválok közül az Ördögkatlanra, a VIDOR Fesztiválra és a szegedi Thealterre is meghívást kaptak.

 

pintertitkaink


Pintér Béla Drámák címmel tavaly megjelent kötetéért a közelmúltban vehette át az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A drámaíró-színész-rendező az MTI-nek elmondta: nem számított az elismerésre, nem tört irodalmi babérokra, a drámák megjelentetése is a kiadó ötlete volt. Mint megjegyezte, a kuratórium döntésében minden bizonnyal szerepet játszik az is, hogy mindenki méltányolja munkájukat és azt, hogy ilyen sikere van egy olyan színháznak, amely csak kortárs magyar drámákat mutat be. Hozzátette: abban, hogy a darabok megjelentek, közrejátszott, hogy az utóbbi években szövegcentrikusabbak az előadásaik, sokkal inkább a történetre koncentrálnak. 


Elárulta, hogy a Saxum Kiadóval 1-2 éven belül tervezik egy újabb kötet megjelentetését CD melléklettel. A Parasztopera című darab szövege mellett az előadás hangzóanyaga is szerepelne a kiadványban, amelyben többek között az Árva Csillag, A Soha Vissza Nem Térő és az első kötet megjelenése óta bemutatott Titkaink is helyet kapna.


Pintér Béla darabjait más rendezők, társulatok is felfedezték már: a Parasztoperát Mohácsi János kétszer is megrendezte és tervezi szombathelyi bemutatását is. A darabot Marosvásárhelyen és Temesváron is színre vitték. A Gyévuskából rendező-hallgatók késztettek egyetemi vizsgaelőadást. A Sütemények Királynője című művet a zalaegerszegi színházban játszották, emellett - miután egy lengyel drámaválogatásban is megjelent - két lengyel színház is műsorára tűzte, de felolvasószínházi formában Prágában is látható volt. A Kaisers TV, Ungarn című darabot pedig a sepsiszentgyörgyi színház mutatja be ősszel.


Pintér Béla új, készülő előadásáról is beszélt. Mint elmondta, a darab szabad asszociációs játék, a szenvedélyekről és az öregedésről szól. Egy idősödő férfi vitatkozik drogfüggő pácienseivel, később pedig maga lesz szenvedélyeinek áldozata. Egyfelől az ifjúságba, egy fiatalabb nőbe kapaszkodna, másfelől az idősödő anyja idegesíti. A történet az előző darabnál kevésbé fog a jelenkori történésekre, az aktuálpolitikára reflektálni. A zene fontos szerepet kap, afféle "halucináció-kabarét", orfeumszerű előadást képzel el. A bemutatót az Átrium Film-Színházban tartják ősszel.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása