Pannon Várszínház: 7 bemutató, 0 központi támogatás

Öt nagyszínházi előadás mellet két táncos darab is látható lesz a veszprémi Pannon Várszínház színpadán jövőre - hangzott el a teátrum hétfői évadismertető sajtótájékoztatóján. Vándorfi László igazgató vitára hívja a Veszprémi Petőfi Színház vezetőit "kultúraigazgatási problémák orvoslására".

Vándorfi László elmondta: az idei évad végén előbemutatóval készülnek, Arany János Toldi című művének zenés feldolgozását láthatja a közönség. A darab zenéjét Szarka Gyula, a Ghymes együttes frontembere írta. Műsorra tűzi a teátrum Francis Veber vígjátékát, a Balfácánt vacsorára című darabot, amely a direktor szerint az újgazdagok ostobaságnak fricskája.


Látható lesz a színházban Peter Shaffer Black Comedy című vígjátéka, valamint Alexandre Dumas A három testőr című művének zenés feldolgozása. Vándorfi László szerint tartalmas szórakozást ígér az egész családnak Bergendy István és Csukás István Mesélj, Münchhausen című alkotása, amelyben a halállal küzd meg a címszereplő a menyasszonyáért.

 

pannon-varszinhaz

 

Krámer György, a színház tánctagozatának vezetője elmondta: a Péter és a Farkas című interaktív, a legkisebbeket is megmozgató előadással készülnek. Hozzátette: az anyagi feltételektől függőn egy saját alkotást is szeretnének színpadra állítani A hattyúcskák tava címmel.


Vándorfi László közölte, hogy a színház társulatához két új tag szerződik: Bakai László és Pánics Lilla.


A Pannon Várszínház anyagi helyzetéről Vándorfi László elmondta, hogy 2012-ig a teátrum a kiemelt kategóriában szerepelt és normatív támogatásban részesült. Két esztendeje azonban átkerült "pályázati kategóriába", jelentősen szűkült a mozgástere, az idén pedig nem jutott központi támogatáshoz.

 

A Veol.hu beszámolója szerint a támogatás megszűnése miatt a Pannon Várszínház levélben fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez, valamint Porga Gyula veszprémi polgármesterhez. Vándorfi László jelezte, vitára invitálják a veszprémi színház vezetőit, moderátornak pedig a polgármestert szeretné megnyerni. A Pannon Vászínház direktora hangsúlyozta: a nyílt vitára azért van szükség, mert a két színház között "megszakadt a párbeszéd".

 

Az igazgató emellett rámutatott: károsnak ítéli azt a jelenséget is, hogy a "finanszírozási döntésekben kiemelkedő szereppel bíró Színházművészeti Bizottság közvetlen környezetébe tartozik a veszprémi színház vezetése".

 

Vándorfi László arról is beszélt, hogy a Hangvillában működő kulturális szervezetek közül a Pannon Várszínház az egyetlen, amely nem jut sem önkormányzati, sem állami támogatáshoz. A direktor azt is bejelentette, hogy A Tánc Fesztiválja sem kapott támogatást idén a Nemzeti Kulturális Alaptól.

 

Forrás: MTI, veol.hu

 

süti beállítások módosítása