3 millió lejt kapnak az erdélyi film- és színházi fesztiválok

3 millió lejjel támogatja az erdélyi film- és színházi fesztiválokat a román kulturális minisztérium.

 

Több mint 3 millió lejjel egészítik ki a Kulturális Minisztérium idei költségvetését a kormány tartalékalapjából annak érdekében, hogy a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál, az ASTRA filmfesztivál, valamint a Szebeni Nemzetközi Színház Fesztivál lebonyolítása zökkenőmentesen történjen – ismertette a keddi kormányülést követően Bukarestben Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, kulturális miniszter.

 

A tárcavezető elmondta, hogy ezzel az intézkedéssel megoldódnak és tisztázódnak a nagyszabású kolozsvári TIFF filmfesztivál költségvetése körül felmerült nehézségek.

 

kelemen hunor

Fotó: frissujsag.ro


„Úgy vélem, hogy a minisztériumnak kötelessége támogatni az erdélyi kulturális élet kimagasló és nagyszabású fesztiváljait. Annak érdekében, hogy a szükséges támogatást biztosítani tudjuk, a mai kormányülésen kiegészítettük a Kulturális Minisztérium költségvetését. A határozat értelmében a Kulturális Minisztérium 2 millió lejjel támogatja a kolozsvári TIFF filmfesztivált, 1 millió lejjel a Szebeni Nemzetközi Színházfesztivált, illetve 100 ezer lejjel járul hozzá az ASTRA Filmfesztivál költségvetéséhez"- fejtette ki Kelemen Hunor kulturális miniszter.


"Az említett kulturális rendezvények hozzájárulnak Románia pozitív nemzetközi megítéléséhez. Nekünk az az egyik fő feladatunk, hogy törekedjünk a művészeti alkotások határokon átívelő megismertetésére. Ez az egyik kiemelkedő célja az Európai Uniónak is. A kultúrák közötti párbeszéd elősegítéséért támogatnunk kell minden olyan kezdeményezést, amely ezt a célt szolgálja, annak érdekében, hogy az Unió kulturális sokféleségét megértsük, tiszteljük és tegyünk érte" – zárta nyilatkozatát Kelemen Hunor.

 

Forrás: Román Kulturális Minisztérium

 

süti beállítások módosítása