Spanyol menyasszony - Kortárs lányregényből készül előadás Szabadkán

Lovas Ildikó szabadkai magyar írónő Spanyol menyasszony című regényét viszi színpadra a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház júniusban.

 

A Magyar Szó című újvidéki napilap szombaton megjelent interjújában Lovas Ildikó kifejtette: a vajdasági magyar írók szerencsésnek mondhatók, nagy hagyománya van ugyanis a kortárs művek színpadra állításának.


Lovas Ildikó Spanyol menyasszony című műve az írónő saját besorolása szerint "lányregény", vagyis nőkről szól, de nem hagyományos módon. A cselekmény két szálon fut, az egyikben Csáth Géza felesége, Jónás Olga jelenik meg az 1910-es években, a másikban pedig egy szabadkai lány az 1980-as években. A történet nem mossa össze a két idősíkot, az elbeszélők viszont az elmélkedéseik szintjén találkoznak egymással.

 

spanyol menyasszony


Az előadásban kizárólag a regényből használnak részleteket, nem írnak bele új szövegeket - mondta el Urbán András rendező. A szöveg mellett azonban a mozgásnak is szerepe lesz. "Nem mozgásszínházi produkcióról van szó, de azt szeretném, ha minél mélyebben sikerülne a mozgásban, a gesztusok szintjén megfogalmazni azokat a dolgokat, amelyekről a regény szól: a női szorongásokat, a félelmeket, a női létérzést" - fogalmazott Urbán András. A rendező a regény egyik legfőbb értékének az intimitást nevezte, azt hogy "nyafogás nélkül, őszintén, igaz módon tud beszélni az olvasóval arról a női létről, amelyről szól a mű". Mint mondta, az előadásban szeretné ő is megteremteni azt az intim kommunikációt, ami a regényben fellelhető.

 

A rendező szerint érdekesség lehet az is, hogy egy férfi rendező egy női történetet visz színpadra. Szerinte a regényben megjelenő problémák nem kizárólag a nőké - bármilyen nemű olvasó számára könnyű velük azonosulni.


A nő és a férfi viszonyában leginkább a nő az, aki tűri az erőszakot a férfi részéről - magyarázta a rendező, hozzátéve, hogy "nem kimondottan a családon belüli erőszakkal foglalkozik az előadás, de ezekkel a relációkkal, tehát az erőszaktevőnek való kiszolgáltatottsággal igen".


A Kosztolányi Dezső Színházban a 2014-es év a nők jegyében zajlik: az Antigoné, a Spanyol menyasszony és egy őszi bemutató is a nőkkel történő tragédiákról szól majd.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása