Juronics Tamás kapta az idei Seregi-díjat

Juronics Tamás kapta idén a Magyar Állami Operaház által alapított Seregi-díjat, amelyet szerdán este adtak át.

A Kossuth-díjas táncos, koreográfus, rendező az MTI-nek elmondta, hogy az elmúlt ötven év egyik legjelentősebb magyar koreográfusa, Seregi László nevét, szellemiségét megidéző díj a legrangosabb elismerések közé kell, hogy tartozzon.


Seregi László egyike volt az utolsó igazi polihisztoroknak, akinek rendkívüli műveltsége a táncművészet mellett a zenére és a képzőművészetre is kiterjedt. Balettjei az Operaházhoz kapcsolták, de munkássága érintette a musicalt és más műfajokat is – közölte a művész, hozzátéve: bízik benne, maga Seregi László is elégedett lenne az idei díj odaítéléséről hozott döntéssel.

 

Juronics

Fotó: szegedma.hu

 

A Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője megtisztelőnek tartja, hogy kiérdemelte mindhárom díjat, amely a magyar táncművészetet más-más területén meghatározó koreográfusmester – Seregi László mellett, Imre Zoltán és Eck Imre – nevét viseli.


Juronics Tamás elárulta, bár hosszú évekkel ezelőtt egy alkalommal már dolgozott együtt a Nemzeti Balett társulatával, reméli, hogy lesz még alkalom rá.


A művész tavasszal rendezőként és koreográfusként összesen öt produkciót állított színpadra, így a következő napokat pihenéssel tölti. Nyár elején pedig indulnak a Szegedi Szabadtéri Játékokon Kodály Zoltán Háry János című daljátékának próbái, amelynek a koreográfiáját Juronics Tamás készíti, s a Dóm téren fellépnek a Szegedi Kortárs Balett művészei is.


A társulat már nyár végén elkezdi a felkészülést novemberi bemutatójára, amikor Richard Strauss József legendája című művét adják elő Kocsis Zoltánnal és a Nemzeti Filharmonikusokkal.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása