Kezdődik a THEALTER U21 Szegeden

A szegedi MASZK Egyesület negyedik alkalommal rendezi meg a fiatal alkotókra fókuszáló rendezvénysorozatot. A csütörtökön nyíló IV. THEALTER U21 plusz Aperitif kisfesztivál 6 nap alatt 9 előadással várja a közönséget.

Május 22-én 19.00 órakor nyitják meg a Régi Zsinagógában a IV. THEALTER U21 plusz kisfesztivált, melynek tavaszi programsorozata az Aperitif alcímet kapta. A programsorozat nyitó produkciója a budapesti Katona József Színházból érkezik. A Mennyekbe vágtató prolibusz című „vers-előadás" Weöres Sándor egysoros versétől kölcsönözte címét, a műveket Fekete Ernő válogatta és adja elő.

 

nylongroup1

 

Május 23-án egy újonnan alapított formáció, a Nylon Group mutatkozik be a szegedi közönségnek a Burok című "nem vészesen interaktív celofán-happeninggel". Az előadás Eke Angéla egyetemi vizsgadarabját, a Kisasszonyt gondolja tovább, amely 2013-ban több európai városban vendégszerepelt, emellett Belgiumban Young Talent díjjal is jutalmazták. „Egy nő eszmélésétől, nőiségére ráébredésétől, metaforikus vagy akár szó szerint értett születésétől jutunk el a párválasztáson át az esküvőig és az ott felmerülő kételyekig" – a formáció a báb-színház-látvány-happening-gasztronómia ötvözésével kísérletezik.

 

szfe toldiP1800495-1600

 

Május 24-én a Kisszínházban Arany János Toldija lesz látható, melyet Horváth Csaba koreográfus-rendező állított színpadra. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős fizikai színházi rendező-koreográfus osztálya 2012 októberében készítette el a produkciót, amelyet azóta is teltházzal játszanak – a jegyek a mostani vendégjátékra is elfogytak már.

 

Május 25-én a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzős irodalmi-drámai tagozatosait képviseli az MKB Társulat, akik G. B. Shaw Warrenné mestersége című drámáját dolgozták fel, Úrinő című előadásuk az Országos Diákszínjátszó Találkozón Ezüst minősítést nyert. Ugyancsak vasárnap lesz látható a Régi Zsinagógában a szegedi Kelemen László Szakközépiskola és Színitanoda két vizsgadarabja. Az Antigoné és a többiek című előadást Horváth Péter és Gömöri Krisztián színészmesterség tanárok állították színpadra.

 

kdsz antigone11 kicsi

 

Május 26-án a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház friss bemutatója, az Antigoné/Iszméné - a morális relativizmus tragédiája lesz a fesztivál vendége. „Hogyan válasszunk isteni törvényeket egy istentelen világban? Hogyan válasszunk emberi törvényeket egy erkölcstelen világban? Antigoné vagy Iszméné? Hagyomány vagy élet? Demokrácia vagy zsarnokság? Jogállam vagy diktatúra? Felvilágosult tömeg vagy őrizetlenül hagyott állatkert?" Szophoklész mindig aktuális kérdéseket megfogalmazó klasszikusát Jelena Bogavac állította színpadra.

 

Május 27-én, a kisfesztivál zárásaként a Szegeden is jól ismert Tünet Együttes Apropó című, kétrészes táncszínházi estjét láthatják a nézők, melyet a társulat tízéves fennállása alkalmából állítottak színpadra. Az Ez mind én leszek egykor című Szabó Réka-szóló személyes leltár, amelyben a táncos-koreográfus egy 44 éves nő, anya, művész életének számvetését mutatja be. A Nem emlékszem, hogy így neveltek volna pedig a társulat tagjainak valós és fiktív emlékeit felvonultató darab.

 

Forrás: MASZK

 

süti beállítások módosítása