Körtánc - Új bemutató az M Studiónál

Zakariás Zalán rendezésében Arthur Schnitzler Körtánc című drámáját viszi színre az M Studio Mozgásszínház május 23-án Sepsiszentgyörgyön. Boldogságkeresés a szerelem és testiség metszéspontjában – röviden így foglalja össze a készülő új produkciót a rendező.

"A Körtánc a szerelem és testiség zavaros kavalkádja, boldogsághajsza a mindent elsöprő vágy bűvöletében. Schnitzler drámája botránydarab volt a kilencedik század elején, ma már nem tud eképpen hatni, de a szöveg nagyon is aktuális. A darab sajátos értelmezésben, sok mozgásetűddel kiegészülve kerül színpadra, de alapvetően prózai előadásról beszélhetünk" – mutatott rá Zakariás Zalán rendező a társulat sajtótájékoztatóján. Az előadás találkozások körforgása, a megjelenített szereplők életében egyetlen kézzelfogható, biztos pont van, és ez a pillanatnyi testi öröm. A mámor, a szédítő vágy a látványvilágban is megjelenik, „az érzékenyek bele is szédülhetnek a látottakba" – fogalmazott a rendező.

 

Kortanc BarabasZsolt 03

Fotó: Barabás Zsolt

 

A bécsi születésű Arthur Schnitzler 1896-97 telén írta meg a Körtáncot, de a darab ősbemutatójára csak 1921-ben került sor Németországban. Az előadás széles körben váltott ki felháborodást, a bemutatót követően beperelték a színházigazgatót, a rendezőt és az előadókat egyaránt. A Körtánc ugyanis a romantikától elszakadva, szabadon kezelte a szerelem és szexualitás problematikáját.

 

Elsősorban a fiatalokat szólítaná meg új előadásával az M Studio. A rendező megjegyezte, az utóbbi években nagyon színvonalas produkciók születtek a társulatnál, ő pedig minden erejével azon dolgozik, hogy a fiatalok nyissanak erre a sajátos színházi nyelvezetre. Legutóbb a Zűrzavaros éjszakát rendezte a mozgásszínháznál 2008-ban, elmondása szerint azóta nagyon sokat fejlődött a társulat, mára már egy igazán beérett csapattal dolgozhat együtt.

 

Az új produkciót május 23-án, pénteken 19 órától mutatják be az Új Stúdióban, majd május 24-én, szombaton is megtekinthető lesz az előadás. Vasárnap turnéra indulnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával két vendégjátékot tartanak Debrecenben: május 26-án a KAMPF-ot (rendező: Fehér Ferenc), 27-én pedig A per című produkciót (rendező: Barta Dóra) mutatják be a Csokonai Színház Víg Kamaraszínházában.

 

A bemutatóra 5 lejes helyjeggyel érvényesíthetőek az Ábel-bérletek, jegyek a városi szervezőirodában kaphatók (telefonszám 0267-312104). Az előadás 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

 

KORTANC plakat web

 

Arthur Schnitzler: KÖRTÁNC

 

Utcalány: Gáll Katalin
Katona: Orbán Levente
Szobalány: Nagy Eszter
Fiatalúr: Bajkó László
Fiatalasszony: Polgár Emília
Férj: Szekrényes László
Színésznő: Fekete Mária
Gróf: Veres Nagy Attila

 

Fény: Szabó Huba
Hang: Chirițescu György
Ügyelő: Bartók Enikő
Öltöztetőnő: Both Melinda

Díszlet és jelmez: Csíki Csaba

Rendező: Zakariás Zalán

 

Bemutató:

2014. május 23. péntek, 19 óra

Sepsiszentgyörgy, Új Stúdió

 

süti beállítások módosítása