"Nincs szó a Színművészeti megszüntetéséről" - Balog Zoltán válaszolt M. Tóth Gézának

A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleményt adott ki, miután megkapta Balog Zoltán miniszter válaszát M. Tóth Géza rektor levelére, amelyet Kerényi Imre kijelentései kapcsán írt.

Az előzményekről:

 

Kerényi Imre az Újszínház Keresztény Színházi Fesztiválján rendezett beszélgetésen úgy fogalmazott: világméretű problémának tartja, hogy a rendező- és dramaturgképzésben egy olyan izmus vette át az oktatási főhatalmat, amelyik egy olyanfajta megközelítést honosít meg, amiben a dekadencia érvényesül, és aminek a lényege a köpködés, a lekicsinylés.

 

Kerényi szerint a színházakat meg kell szabadítani a dramaturgok és kritikusok hipnózisától. Egy új úton kell elindulni, fel kell venni a harcot. "Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot. Ez ellen előadások sorát kell létrehozni, de főleg iskolákat" - mondta a miniszterelnöki megbízott.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban megjegyezte: fontosnak tartja, hogy történjék változás, ha más nem, egy ellenegyetem szervezése a Ludovikán belül. "Én radikális vagyok ezekben a dolgokban és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ha én lennék az alkirály, elvenném az egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt" - fogalmazott Kerényi Imre.

 

M. Tóth Géza, az SZFE rektora levélben kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert a kijelentések kapcsán, melyben arról kér tájékoztatást, hogy a miniszterelnöki megbízott véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának.

 

szfe

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye:

 

A Keresztény Színházi Fesztivál keretében Kerényi Imre, miniszterelnöki megbízott a nyilvánosság előtt ismertette álláspontját és terveit a Színház- és Filmművészeti Egyetem képzési és finanszírozási rendszeréről anélkül, hogy erről korábban az egyetemmel a Kormány részéről egyeztetés történt volna.

 

A miniszterelnöki megbízottnak az egyetemet érintő kijelentéseivel kapcsolatban M. Tóth Géza, az egyetem rektora azonnal a miniszterelnök és az egyetemet fenntartó minisztérium hivatalos álláspontját kérte.

 

24 órán belül választ kaptunk Balog Zoltán miniszter úrtól, aki tájékoztatást adott róla, hogy a Kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem átalakítását vagy megszüntetését célozná.


Az egyetem rektora a miniszteri tájékoztatást tudomásul vette.


Válaszlevelében egyúttal személyes találkozót kért Balog Zoltán miniszter úrtól, hogy részletesen egyeztessenek a jelenlegi helyzetről és a további együttműködésről, különösen az egyetem jövőre esedékes 150 éves évfordulójának méltó megünnepléséről.

 

Az egyetem vezetésének szándéka, hogy a Keresztény Színházi Fesztivál kerekasztal-beszélgetésén elhangzottak ne akadályozzák tovább az egyetemen folyó eredményes szakmai munkát, sem azt, hogy a fenntartóval hatékony, partneri együttműködés alakulhasson ki.

 

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott előadásának alapgondolatát, szempontrendszerét továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk és elutasítjuk, de a miniszteri tájékoztatás alapján a Színház- és Filmművészeti Egyetemre vonatkozó kijelentések ügyét a rektor lezártnak tekinti.

 

süti beállítások módosítása