Gaál Franciskáról nyílt kiállítás Moszkvában

Gaál Franciska az első magyar színházi személyiség, akit bemutatnak a moszkvai Bahrusin Színháztörténeti Múzeumban, a rá emlékező kiállításon.

A magyar színésznő filmjeire mindig megteltek a mozik a volt Szovjetunióban, az 1930-as 1940-es években szabályos kultusza volt. A szovjet nézők imádták és még ma is sokan nagy szeretettel emlékeznek rá - nyilatkozta az MTI-nek Dmitrij Rogyionov, a világ legnagyobb színházi múzeumának igazgatója a "Halló, itt vagyok!" címmel rendezett kiállítás pénteki megnyitóját követően. Hozzátette, hogy Geréb Anna magyar színháztörténész Gaál Franciskáról szóló könyve is az ő közreműködésükkel jelent meg orosz fordításban.


Geréb Anna az MTI-nek azt mondta, pontosan nem tudni, miért feledték el Magyarországon Gaál Franciskát - aki valaha hatalmas népszerűségnek örvendett a Szovjetunióban -, hiszen az 1903-ban Budapesten született színésznő az 1920-as években fellépett a fővárosi teátrumokban is, majd az 1930-as években a hangos filmekben is szerepelt, igaz, a nem magyar nyelvűekben.

 

Gaal Franciska


A színésznő néhány középszerű hollywoodi filmben is játszott, de a sikert német alkotások hozták meg számára. Így vált ismertté a Szovjetunióban is, hiszen az 1930-as években egy velencei nemzetközi filmvásáron, amelyen részt vett az akkori szovjet kultuszminiszter is, bemutatták Gaál Franciska szereplésével készült egyik filmet. Annyira megtetszett a szovjet miniszternek a színésznő szereplése, hogy három filmjét is megvette forgalmazásra.


A Szovjetunióban annak idején nagyon kevés külföldi filmet vetítettek. A nézők nem láthatták Marlene Dietrichet, vagy Greta Garbót, de Gaál Franciskát igen. Ezzel magyarázható, hogy a mai napig fantasztikus sikere van Oroszországban - mondta Geréb Anna. Három filmjét ma is forgalmazzák, és nincs év, hogy ne vetítenék valamelyiket az orosz tévében, vagy hogy ne készítenének róla dokumentumfilmet. Ráadásul csak a Szovjetunióban jelent meg eddig róla könyv.


Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gaál Franciskára emlékező kiállítás június 30-ig tekinthető meg, tehát a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál ideje alatt (június 19. és 28. között) is látható lesz. A moszkvai kulturális központban emellett filmbemutatókat is terveznek, a színésznő hét filmjét fogják levetíteni júniusban.


A Magyarországom elfeledett, de a Szovjetunióban imádott színésznő fotóit, személyes tárgyait, a Paramount és az MGM filmstúdiók reklámanyagait is elhozták a moszkvai kiállításra. Az anyagot a magyar közönség először 2009-ben, a miskolci Jameson CineFest CineClassics programjában láthatta, majd a kiállítás Londonban mutatkozott be nagy sikerrel. A mostani eseményre Natasa Búza szakértő, a hagyaték gondozója, valamint Muszatics Péter, a CineClassics kurátora is Moszkvába érkezett.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása