Pap Vera: "Elrepült ez a három és fél évtized"

Idén 35 éve szerződött a Vígszínház társulatához Pap Vera. A Kossuth-díjas színésznő pályája kezdetéről és aktuális feladatairól mesélt a kulturprojekt.hu-nak. Lapszemle.

A kulturprojekt.hu cikkéből:

 

Pap Vera elmesélte: Kőbányán, nehéz körülmények között nőtt fel, a nővéréhez hasonlóan őt is vegyészi technikumba szerették volna beíratni. "Szófogadóan elmentem felvételizni a veszprémi technikumba: leszálltunk a buszról apukámmal, és abban a pillanatban a szél egy üvegszilánkot fújt a szemembe, úgyhogy az első utunk a helyi kórházba vezetett. Egy hatalmas kötéssel a szememen mentem be felvételizni, és a nagy ijedtségben-sietségben elfelejtettünk kollégiumi helyet igényelni. Így hát hiába vettek fel a vegyipari technikumba, addigra beteltek a helyek a kollégiumban, mi viszont olyan szegények voltunk, hogy nem engedhettük meg magunknak azt, hogy az apu albérletet fizessen nekem Veszprémben. A sors közbeszólt, hála istennek, így aztán maradtam Budapesten, és itt végeztem el a gimnáziumot. Érettségi után pedig, ha már bohóc nem lehettem, jelentkeztem a Színház- és Filmművészeti Főiskolára" - mesélte a színésznő, hozzátéve, hogy a környezetében senki nem számított arra, hogy elsőre felveszik.

 

"Ezen vélhetően a gimnáziumi osztályfőnököm lepődött meg leginkább... Egy szőke, rettenetesen kövér asszonyt képzelj el, aki annyira nem hitt bennem, hogy amikor beadtam a jelentkezésemet a főiskolára, kijelentette az egész osztály előtt: »Pap Vera, ha téged felvesznek a színművészetire, akkor én elmegyek Hawaiira hastáncosnak.« Mondanom sem kell, ezzel a megjegyzésével mélyen a lelkembe taposott. Miután sikeresen túljutottam a felvételi harmadik rostáján, bementem az első utamba eső IBUSZ irodába, kértem egy Hawaiiról szóló prospektust és elküldtem a tanárnőnek azzal az aláírással: »Szeretettel és tisztelettel: Pap Vera, a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója.« Végül is jól végződött a történet, mert miután elvégeztem a főiskolát és a Vígszínházhoz szerződtem, Molnár Ferenc Az üvegcipő című darabjában játszottam az első nagy szerepemet. Már a 150. előadásnál tartottunk, amikor a tanárnő eljött, hogy megnézzen: nagyon helyes volt, hozott egy szál virágot, és bocsánatot kért az ominózus kijelentéséért" - emlékezett Pap Vera.

 

Pap-Vera- final

 

Pap Vera arról is beszélt, hogy kezdetben színészként nehezen tudott megnyílni, de pályája jól indult: az említett Molnár-darab mellett az Angi Vera című filmben is egyből főszerepet kapott. "Főiskolásként megkaptam Irmát, és hál' istenek tudtam élni azzal a lehetőséggel is, mert nagyon nagy sikerem volt a darabban. A siker pedig hozta magával az újabb szerepeket... Aztán négy évvel utánam végzett Eszenyi Enikőék osztálya, attól kezdve ők lettek a fiatal színészek, és Enci lett naíva. Majd négyévenként jött egy újabb naiva, bár hozzáteszem, egyáltalán nem bántam, hogy kikerültem ebből szerepkörből, mert bár az alkatom erre predesztinált, valójában ki nem állhattam ezeket az érzelmes-nyafogós lányfigurákat, ezért mindig igyekeztem némi humort csempészni a megformálásukba. Valószínűleg a humorom segített abban, hogy idővel egyre több karakterszerep talált meg" - mondta Pap Vera.

 

A színésznő mesélt arról is, hogy már a harmincötödik évadját tölti a Vígszínházban, ahol jelenleg két darabban, az Augusztus Oklahomában-ban és a Mikvében látható. "El sem hiszed, hogy elrepült ez a három és fél évtized! '79 augusztusában szerződtem le a társulathoz, és gyakorlatilag azóta ott vagyok. Az évek során nagyon sok helyen vendégszerepeltem (...), ami a színész számára mindig egyfajta vérátömlesztés, mert új kollégákkal találkozik. A mi időnkben még rengeteg tévéfilm és tévéjáték készült, mi zsinórban forgattunk, rádiójátékok sorában szerepeltünk, és ezeknek a lehetőségeknek köszönhetően még a vidéken dolgozó kollégákkal is viszonylag gyakran összefutottunk. Ma pedig... Tévéjátékok ma már nem készülnek, a filmes lehetőségek is megcsappantak, tehát a színészek többségének alig akad külső munkája. Ebben az a legborzasztóbb, hogy a fiatal kollégáknak sokkal kevesebb lehetőségük van arra, hogy megmutatkozzanak, mint nekünk volt anno. Pedig nagyon sok csodálatosan tehetséges ifjú színész van, akiket nem ismer az ország, miközben egy valóságshowból kikecmergett kislányt, aki az égvilágon semmit nem tett le asztalra, agyonsztárolnak. Totálisan felborult az értékrend a mai világban" - fogalmazott a színésznő.

 

A teljes interjú itt olvasható. 

 

süti beállítások módosítása