Két vendégelőadással szerepel a Figura Stúdió a Bárkán

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház két előadással vendégszerepel a Bárkán: május 27-én az orosz kisvárosi lakótelepen játszódó Murlin Murlo-t, május 28-án a Füttyös kalandjai című gyerekelőadást láthatja a budapesti közönség.

Murlin Murlo

 

Képzeljünk el egy kisvárost, ahol a kombinátnál dolgozik mindenki, itt éli munka és mulatás között ötéves tervekbe szorított eseménytelen hétköznapjait. Képzeljünk el egy várost, ahol poros, szürke háztömbök szegélyeznek szovjet hősökről elnevezett sugárutakat, egy világot, amit varázslatos üveggömbbe zár a közeli kohó füstje és a csirkefarm szúrós trágyaillata. Vagy nem is kell elképzelni? Hiszen ebből a világból jövünk magunk is?

 

Murlin-Murlo3-470x313

 

Nyikolaj Koljada a kortárs orosz drámairodalom egyik legfontosabb alkotója. Maró humorú, kegyetlen darabjai kíméletlen őszinteséggel szedik ízekre azt az embert, kit önnön képe-másaként teremtett a szocializmus. Történetei fiatalokról szólnak, elvágyódásról, arról, hogy miként lehet élni egy letűnt kor emlékét őrző, kiégett világban.

 

murlin 

Nyikolaj Koljada:

 

Murlin Murlo

 

Fordította: Spiró György

 

Szereplők:

OLGA, „MURLIN MURLO", 28 éves: Máthé Annamária

INNA, A NŐVÉRE, 35 ÉVES: Tamás Boglár

ALEKSZEJ, 26 ÉVES: Mihály Alpár Szilárd

MIHAIL, 35 ÉVES: Moşu Norbert-László

IRKA, MIHAIL FELESÉGE, 38 ÉVES: Boros Mária

X: Molnár Cs. Antal

 

Díszlettervező: Szűcs-Olcsváry Gellért

Jelmeztervező: Barabás Árpád

Videó: Molnár Cs. Attila

Rendező: Barabás Árpád

 

Előadás: május 27. 19:00

 

 

Füttyös kalandjai

 

Nagy Olga erdélyi folklorista Fütykös és a sárkány című művét és más meséit dolgozza fel a mesejáték. A klasszikus magyar népmesemotívumokra felfűzött történetet hagyományos népi hangszerek, a vásári komédiák hangulatát idéző humoros, könnyed, de nagyon pontos játékstílus, a gyors, egyszerű, látványos helyszínváltások teszik izgalmassá.

 

Füttyös, a szegény parasztlegény, aki ugyan rest a kétkezi munkára, de esze, szíve a helyén, világgá indul, hogy megkeresse szerencséjét. Eljut Búvalbélelt ország számos „keserves-bús" falujába, hogy helyrecsavargassa a meghibbant emberek eszét, majd Bergengócia szeszélyes királykisasszonyának udvarába vándorol: ott vár rá az igazi feladat. Nem sárkányt, hanem királylányt kell szelídítenie. Az emberi butaságon túl, még a kétfejű Ördög-Bördöggel is meg kell küzdenie... Boldogulása felé vezető útján józan paraszti esze, igazságérzete, bátorsága és hite segíti őt, s a remény hogy változtatni tud ezen a nagyon fejtetőre állított világon.

 

futtyos 

Füttyös kalandjai

 

Nagy Olga meséi nyomán írta: Márkó Eszter

 

Szereplők:

Bartha Boróka, Boros Mária, Kolozsi Borsos Gábor,

Köllő Nándor-András, Máthé Annamária, Mihály Alpár Szilárd,

Moşu Norbert-László, Tamás Boglár, Vajda Gyöngyvér

Valamint: Ciprian Chiricheş, Csavar Boróka, Răzvan Gorgan

 

Zene, zenészek: Csibi Szabolcs, Kelemen István

Díszlet- és jelmeztervező: Vetró Barnabás

Kellékkészítő mester: Zayzon Ádám

 Rendező: Márkó Eszter

 

Előadás: május 28. 17:00

 

 

süti beállítások módosítása