"Örök slágerek" - Tied a világ! a Játékszínben

Június 19-én mutatják be a Játékszínben a Tied a világ! című "zenés társasjátékot", amelyben 20 Illés-sláger hangzik el fiatal művészek előadásában. A darab két szereplője, Nagy Sándor és Vastag Tamás mesélt.

Mi volt az első reakciótok, amikor felkértek benneteket a ...Tied a világ! egy-egy szerepére?

N. S.: Boldog és hálás vagyok, hogy lehetőségem nyílik ilyen legendákkal együtt dolgozni és örülök, hogy rám gondoltak, amikor fölkértek erre a szerepre. Már várom, hogy a Szörényi testvérek és Bródy János is jöjjenek a próbákra. Remélem tetszik majd nekik, amit csinálunk és ahogy egy kicsit magunkra formálva elénekeljük a dalaikat. Saját néven játsszuk majd a szerepeket, ami olyan szempontból nagyon érdekessé teszi a munkát, hogy Szente Vajk barátom és kollégám, aki a darab írója és rendezője, sok olyan történetet, közös élményt, poént írt bele ebbe az interaktív "társasjátékba", ami valóban megtörtént velünk. Ez sokkal személyesebbé, kötetlenebbé teszi a játékot, a nézők pedig - reményeink szerint - szeretni fogják ezt a családias, intim hangulatot.


V.T.:Természetesen örömmel elfogadtam, hiszen nagyon rég óta vágytam már arra, hogy a Játékszínben játszhassak. Öröm itt lenni, nagyon családias a hangulat, és Németh Kristófról elmondhatom, hogy jó barátom. Mióta tudom, hogy lehetőségem van részt venni ebben a produkcióban, minden programomat úgy alakítottam, hogy ne ütközzön sem a próbákkal sem nyáron az előadásokkal.

 

tied a vilag

Feke Pál, Serbán Attila, Vastag Tamás és Nagy Sándor a próbán (fotó: Penziás Nikolett)

 

A Játékszínben ez az első zenés produkció, de Te már vágytál arra, hogy itt játszhass. Ezek szerint régóta vannak prózai szerepambícióid?
V.T.: Abszolút! Mindenképpen szeretnék a prózai színház felé is orientálódni, igen! Határozottan vannak ilyen ambícióim.


Sándor, milyen érzés együtt dolgozni a kedveseddel Gubik Petrával?
N. S.: Kíváncsian vártuk mindketten a közös munkát Petrával, bár tulajdonképpen, amikor próba van, egyikünk sem azzal foglalkozik, hogy mi egy pár vagyunk. Ilyenkor színészek, kollégák vagyunk, akik végzik a dolgukat. Otthon gyakran előfordul, hogy beszélgetünk szerepekről, jelenetekről, de olyan korábban is történt már, hogy segítünk egymásnak, összemondjuk a másik, épp aktuális bemutatójának szövegét, úgyhogy ez a része nem újdonság.


A Jutalomjáték című előadást évek óta játszod a Játékszínben. Otthonosan mozogsz már ebben a színházban?
N. S.: Egy kicsit már olyan, mintha ide is haza járnék. Nagyon tetszik az, ahogy Németh Kristóf és Bank Tamás gondolkodnak a színházról. Mindent lehet félvállról véve, igénytelenül csinálni, vagy
koncentráltan, igényesen is. Istennek hála ők is az utóbbit képviselik. Ha például egy bulvárdarabról beszélünk, ami tele van poénokkal, még nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan venni! Számomra az a legfontosabb, hogy az ember bármilyen műfajban játszon is, mindig hiteles tudjon maradni! Érthető és követhető legyen az előadás, a szereplők "ügye" és világos legyen a szándék, hogy mit szeretnénk átadni a nézőknek. Szerencsére a Játékszín vezetőivel ebben is egyetértünk. 

 

jatekszin tieda 715

 

Van olyan Illés sláger, amit nem ismertél, vagy a szüleidnek köszönhetően ezeken a dalokon nőttél fel, mint a harmincas korosztályból oly sokan?
N. S.: Még gyermekkoromban édesapámnak a munkája mellett volt egy hobbizenekara és gyakran játszottak különböző rendezvényeken, bálokon, ahol rengeteg Illés dalt adtak elő. Később én is kipróbáltam magam a populáris műfajban és természetesen nálam is repertoáron volt az Illés-életmű nagy része is. Otthon sokszor hallgattunk régi slágereket magnón, vagy rádión, amiből szintén Illés dalok is szóltak, szóval nálam nem fordulhat elő, hogy ne ismerjek egy Illés slágert.


Milyen a hangulat a próbák során?
V.T.: Nagyon jó hangulatban telnek a próbák, hiszen remek a csapat. Mindenkivel dolgoztam már valamilyen formában együtt. Feke Palival számos darabban játszottunk már közösen, most például Sopronban, az Evitában. Nagy Sanyi és Serbán Attila is régi jó barátaim és több különböző projektben, koncerten léptünk már fel együtt, illetve Gubik Petrára mondhatom, hogy „életem partnere", hiszen minden darabban, amiben játszottam eddig ő volt a hölgy partnerem. Gulyás Attillával szintén régóta ismerjük egymást régóta.


Tamás, hozzád mennyire áll közel ez a zenei világ, az Illés slágerek?
V.T.: Az Illés zenekar dalairól fontosnak tartom kiemelni, hogy örök slágerek. Az én korosztályomból az Illés dalokról mindenkinek az ugrik be, hogy ülünk egy gitárral a tábortűznél és különböző Illés nótákat énekelgetünk. Ebből adódóan, nekem is mindegyik dal ismerős volt, de más kontextusban találkoztam velük akkor, és most mást jelent ennyi év távlatából. Azt gondolom, hogy ezeknek a daloknak ma is meg van ugyanaz a szépségük, mint ami régen volt, az pedig már a mi feladatunk, hogy úgy szólaljanak meg, hogy a kor nyelvezetét is le tudják követni. Egy olyan arany középutat kell megtalálni, ahol a dalok autentikusak maradnak, de modernek is. Bízom benne, hogy sikerülni fog és a közönség szereti majd ezt a zenés társasjátékot.

 

Képek a próbáról:

 

tied a vilag 1 7

 

tied a vilag 1 8

 

tied a vilag 4 10

 

tied a vilag 5 3

 

tied a vilag 5 5

 

 

 ...TIED A VILÁG! - zenés társasjáték


dalok: Illés zenekar

librettó: Szente Vajk

 

szereplők:
SZÖRÉNYI LEVENTE / BRÓDY JÁNOS / SZÖRÉNYI SZABOLCS
FEKE PÁL
GUBIK PETRA
SERBÁN ATTILA
VASTAG TAMÁS
NAGY SÁNDOR
CSOMÓS LAJOS
GULYÁS ATTILA, LISZI MELINDA

 

zenekar:
dob: SZÖRÉNYI ÖRS
billentyűk: REVICZKY BALÁZS / SEBESTYÉN ÁRON
gitár: VÁMOS ZSOLT, POLYÁK ANDRÁS
basszusgitár: PETHŐ GÁBOR

 

zenekarvezető: SZÖRÉNYI ÖRS
producer: ROSTA MÁRIA
zenei producer: FEKE PÁL
társproducer: FEKETE PÉTER
executive producer: NÉMETH KRISTÓF
zenei vezető: KÁROLY KATI
zenei munkatárs: DRUCKER PÉTER
hangszerelés: SEBESTYÉN ÁRON
hangmérnök: PÁNCZÉL LAJOS
világítástervező: MADÁR
ügyelő: KABÓDI SZILVIA
súgó: DOBOS ERIKA
rendezőasszisztens: FELLEGI RÉKA

Rendező: SZENTE VAJK

 

Bemutató: 2014. június 19.
Díszbemutató: június 20.

Játékszín

 

Online jegyvásárlás: jatekszin.jegy.hu

 

Jegypénztár: 1066 Budapest, Teréz krt. 48.
telefon: +36 (1) 312-0430
nyitvatartás: H - V, 13.00 - 18.00, előadásnapokon 19.00 óráig

 

www.jatekszin.hu
www.facebook.com/jatekszin

 

 

Forrás: Játékszín

 

süti beállítások módosítása