"A többség velem ért egyet" - Kerényi szerint nincs baj a kijelentéseivel

Orbán Viktor megbízottja a Keresztény Színházak Fesztiválján elhangzott kijelentéseiről beszélgetett Fiala János reggeli műsorában a Rádió Q-n. Kerényi Imre szerint a vele megjelent ötperces hanganyag manipulatív, mert a színészoktatásról szóló vita és a melegségről folytatott vita nem keverhető össze – derül ki az Origo cikkéből.

 

A képzéssel kapcsolatban hibának tartja, hogy lemondtak a zenés színészek képzéséről, amit az egyetem szerinte megszüntetett. Egy hallgató azonban felhívta a figyelmét arra, hogy jelenleg Novák Eszter és Ascher Tamás indít zenés-színész osztályt. (E témában készült interjúnkat itt olvashatják.) Erre azonban Kerényi annyit felelt, hogy "ha van, örülök neki, de ez nem az, amilyet én szeretnék".

 

Kerényi Imre újra kifejtette azon véleményét, miszerint nem lehet közérdek az azonos neműek szerelmének propagálása. "Én úgy nőttem fel homoszexuális professzorok között, hogy ez nem volt téma közöttünk, magánügy volt" - állítja Kerényi. Szerinte a homoszexuális emberekben égő vágy van a megmutatkozásra, és Conchita Wurst politikai sikere azt jelzi, hogy a heteroszexuálisoknak kell megvédenie magukat, a meleglobbi hiperaktivitása ellen. 

 

A miniszterelnöki megbízott arról számolt be, hogy az utcán nem támadásoknak van kitéve, hanem megtapsolják. Úgy véli, a tömegek vele értenek egyet, homoszexualitás ügyben a szabadságharc lezajlott, "most már meg kellene állni".

 

 

"Ne legyen közpénz az azonos neműek szerelmének reklámozásában" - szólított fel Kerényi. "A heteroszexuális reprodukálja magát, a homokos nem - így működik a világ. Szemérmesen műveljék a műfajt, nincs közöm Kulka homoszexualításához, csak a színészi teljesítményéhez, sajnálom, hogy belekeveredett ebbe a dologba" - fogalmazott Kerényi Imre a Rádio Q-ban.

 

 

kerenyiimre

 

 

Az előzményekről:

 

Kerényi Imre az Újszínház Keresztény Színházi Fesztiválján rendezett beszélgetésen elmondta: világméretű problémának tartja, hogy a rendező- és dramaturgképzésben egy olyan izmus vette át az oktatási főhatalmat, amelyik egy olyanfajta megközelítést honosít meg, amiben a dekadencia érvényesül, és aminek a lényege a köpködés, a lekicsinylés.

 

Kerényi szerint a színházakat meg kell szabadítani a dramaturgok és kritikusok hipnózisától. Egy új úton kell elindulni, fel kell venni a harcot. "Ez egy nagyon nagy harc. Ez a buzilobbi tulajdonképpen. Ez az egész nemzetközi opera- és filmvilágot átszövi. Fel kell ismerni a helyzetet, fel kell venni a harcot. Ez ellen előadások sorát kell létrehozni, de főleg iskolákat" - mondta a miniszterelnöki megbízott.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel kapcsolatban megjegyezte: fontosnak tartja, hogy történjék változás, ha más nem, egy ellenegyetem szervezése a Ludovikán belül. "Én radikális vagyok ezekben a dolgokban és nyugodtan ki merem jelenteni, hogy ha én lennék az alkirály, elvenném az egyetemtől a színészképzés jogát a pénzzel együtt" - fogalmazott Kerényi Imre.

 

M. Tóth Géza, az SZFE rektora levélben kereste meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert a kijelentések kapcsán, melyben arról kér tájékoztatást, hogy a miniszterelnöki megbízott véleménye mennyiben tekinthető a miniszterelnök hivatalos álláspontjának. Balog Zoltán válaszában arról adott tájékoztatást, hogy a kormány nem fogadott el és nem is tárgyalt olyan előterjesztést, amely az egyetem átalakítását vagy megszüntetését célozná.

 

A történtekre reagálva Kulka János nyílt levelet címzett Orbán Viktorhoz. A FESZ, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves dramaturg osztálya pedig üzent Kerényi Imrének. A Magyar Színházi Társaság Kerényi megbízásának visszavételét kérte Orbán Viktortól.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása