Két újabb előadással mutatkozik be Budapesten a Nagyvárad Táncegyüttes

Ismét Budapesten lép fel a Nagyvárad Táncegyüttes. A Szerelemkert és A villa című egyfelvonásos előadásokat, amelyeket péntek este láthatnak az érdeklődők a Hagyományok Házában, először mutatják be Magyarországon.

A Szerelemkert című előadásban a páratlan népi kultúrával, festői tájakkal és mozgalmas történelemmel bíró Kalotaszegről kialakult képet, a tűz és víz, a férfi és nő örök harcának és szenvedélyes egymásra találásának mítoszát táncolja el az együttes - olvasható a Hagyományok Háza által az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.


A villa című "kortárs" néptáncelőadás, amely Zsidó Ferenc azonos című novellájának adaptációja, nem autentikus - csak táncokat bemutatni kívánó - folklórelőadás, hanem egy ma is aktuális történet a néptánc nyelvén elbeszélve.

 

szerelemkert

Fotó: Hagyományok Háza


Az akár néptánc-thrillerként is meghatározható darab egy temetési szertartás végén játszódik, amikor már csak a közvetlen családtagok maradnak a toron, és bizonyos baljós jelek arra a következtetésre juttatják őket, hogy ha nyugodt lelkiismerettel meg akarnak szabadulni a halott szellemétől, akkor egy bizonyos rítust el kell végeznie valakinek a családból. Az előadásban a Gyimesek táncos, zenés szokásvilága tárul a nézők elé.


A 2002-ben alakult Nagyvárad Táncegyüttes a Kárpát-medencei táncművészet egyik legfiatalabb műhelye. A nagyváradi Szigligeti Színház égisze alatt működő társulat a Partium első és mindmáig egyetlen hivatásos magyar táncegyüttese. A társulat elsődleges célja, hogy előadásaiban időtálló társadalmi értékként mutassa be a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát, de emellett szívesen foglalkozik más etnikumok néptáncos hagyományaival is.


Az együttes mára Erdély-szerte és külföldön is nagy sikereket aratott. Repertoárját autentikus folklórelőadások, táncjátékok, táncos komédia, adaptációk, táncműsorok, táncos mesejátékok és misztériumjáték is gazdagítja. A közelmúltban már nagy sikerrel szerepelt a Hagyományok Házában, és nemrég a Művészetek Palotájában is színpadra lépett.

 

Forrás: MTI
 

süti beállítások módosítása