Drámapályázatot hirdet a marosvásárhelyi színház

300 éve halt mártírhalált korának híres mecénása, a havasalföldi fejedelem, Constantin Brâncoveanu. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház drámaíró versennyel emlékezik az évfordulóra.

Constantin Brâncoveanu (1654-1714) Havasalföld (Valachföld) fejedelme volt 1688 és 1714 között. 26 év uralkodás után – ami hosszú időnek számít, ha figyelembe vesszük a török szuverenitás viharos időszakát és a Német-római Birodalom terjeszkedését – Constantin Brâncoveanut kivégzik Konstantinápolyban, négy fiával és vejével, Ianache Văcărescu-val együtt. Kivégzése előtt III. Ahmed szultán felajánlja, hogy megkönyörül abban az esetben, ha áttér a mohamedán vallásra. Constatin Brâncoveanu elmondja fiainak, hogy már mindent elveszítettek, és csak a vallás az, ami megmaradt, így egyenként kivégzik őket, az apát pedig rákényszerítik arra, hogy végignézze fiai halálát, mielőtt fejét vennék. A hat fejet lándzsahegyre szúrva vitték végig Konstantinápoly utcáin, a holttesteket pedig a tengerbe dobták.

 

constantin b

 

Brâncoveanu a kultúra támogatója, híres mecénás volt. Nyomdát alapított Bukarestben, ahol Antim Ivireanul vezetésével több román, görög, szláv, arab, török és örmény szöveget nyomtattak. A Szent Száva-kolostor épületében megalapította a bukaresti akadémiát, ahol görög nyelven folyt a tanítás. Uralkodása alatt egy új stílus alakult ki Havasalföldön a velencei reneszánsz és a bizánci építészet szintéziseként, amelyet Brâncoveanu-stílusnak neveztek el. A stílus legszebb példái az 1702-ben épült bukaresti Mogoşoaia-palota illetve a Brâncoveanu által alapított Horezu-kolostor.

 

Brâncoveanu mártírhalálának 300. évfordulójára a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház drámaíró versenyt szervez, melynek fő témája Havasalföld uralkodója, Constantin Brâncoveanu áldozata. A szövegeket az artistica@teatrunational.ro villámposta-címre várják, a versenyző elérhetőségével együtt, 2014. június 1. és szeptember 1. között. A nyertes 1000 lej értékű díjban részesül, és a szöveg felolvasószínház formájában bemutatásra kerül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban.

 

Tudj meg többet erről a történelmi eseményről, írj egy színdarabot, és versenyezz!

 

Korhatár nincs.

 

 

 

süti beállítások módosítása